Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm

Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm

Ik had al eerder eens hartige pannenkoeken met spinazie op Kookidee.nl gezet, een lekker maaltje waarbij de pannenkoeken werden gevuld met spinazie en andere ingrediënten. Bij deze variant maak je het beslag zélf echter hartig door er gepureerde spinazie aan toe te voegen, hierdoor krijg je groene pannenkoeken die lekker en voedzaam zijn.

Zoonlief noemt deze groene pannenkoeken ‘monsterpannenkoeken’ en eet ze gewoon met poedersuiker en stroop. Zelf koos ik ervoor om ze te beleggen met roomkaas en lekkere gerookte zalm, na twee pannenkoeken zat ik vol.

Recept

Ingrediënten

2 personen

  • 150 gr. bloem*
  • 50 gr. volkorenmeel*
  • 450 ml. melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 200 gr. bladspinazie
  • 150 gr. gerookte zalm
  • roomkaas
  • olijfolie en boter om te bakken

* Door het gebruik van een deel volkorenmeel worden de spinazie pannenkoeken net iets vullender. Eventueel kan je ook 200 gr. bloem gebruiken.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm een wok of flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en voeg hierna beetje bij beetje de spinazie toe. Roerbak tot de spinazie volledig is geslonken. Doe de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken.

Zeef de bloem en het volkorenmeel boven een beslagkom en voeg hier de helft van de melk aan toe, roer goed door met een garde tot je een dik beslag hebt. Breek de twee eieren boven het beslag en roer deze er ook doorheen, voeg tenslotte de rest van de melk en een snufje zout toe en roer tot een dun beslag.

Doe de spinazie samen met een scheutje beslag in een hoge maatkan en pureer met de staafmixer tot alle spinazie is gepureerd. Voeg het mengsel toe aan de beslagkom en mix alles goed door elkaar met een garde of met de staafmixer.

Verwarm een klontje boter in een koekenpan en zorg dat deze goed heet is, giet wat van het beslag in de koekenpan en bak er een pannenkoek van. Zodra de bovenkant niet meer vloeibaar is draai je de pannenkoek om en bakt de andere kant nog even. Herhaal dit tot het beslag op is en houd de pannenkoeken warm tussen twee borden.

Snijd of scheur de gerookte zalm in kleine stukjes en besmeer de pannenkoeken met roomkaas, doe hier wat zalm overheen. Je spinaziepannenkoek met roomkaas en gerookte zalm is klaar.

Pinaattiohukaiset

Wist je dat spinaziepannenkoeken veel worden gegeten in Finland, daar heten ze pinaattiohukaiset. Traditioneel eten de Finnen pinaattiohukaiset met vossenbessenjam. Deze vossenbessenjam, ook bekend onder de naam lingon, kan je o.a. kopen bij IKEA. Een lekkere variatie die je zeker eens moet proberen. Hyvää ruokahalua! *

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm'
Afbeelding bij 'Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm'
Afbeelding bij 'Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm'
Afbeelding bij 'Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm'
Afbeelding bij 'Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm'
Afbeelding bij 'Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm'