Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm

Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Hoofdgerecht
20 minuten
2 personen

Ik had al eerder eens hartige pannenkoeken met spinazie op Kookidee.nl gezet, een lekker maaltje waarbij de pannenkoeken werden gevuld met spinazie en andere ingrediënten. Bij deze variant maak je het beslag zélf echter hartig door er gepureerde spinazie aan toe te voegen, hierdoor krijg je groene pannenkoeken die lekker en voedzaam zijn.

Zoonlief noemt deze groene pannenkoeken ‘monsterpannenkoeken’ en eet ze gewoon met poedersuiker en stroop. Zelf koos ik ervoor om ze te beleggen met roomkaas en lekkere gerookte zalm, na twee pannenkoeken zat ik vol.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 personen)

  • 150 gr. bloem*
  • 50 gr. volkorenmeel*
  • 450 ml. melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 200 gr. bladspinazie
  • 150 gr. gerookte zalm
  • roomkaas
  • olijfolie en boter om te bakken

* Door het gebruik van een deel volkorenmeel worden de spinazie pannenkoeken net iets vullender. Eventueel kan je ook 200 gr. bloem gebruiken.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm een wok of flinke hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en voeg hierna beetje bij beetje de spinazie toe. Roerbak tot de spinazie volledig is geslonken. Doe de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken.

Zeef de bloem en het volkorenmeel boven een beslagkom en voeg hier de helft van de melk aan toe, roer goed door met een garde tot je een dik beslag hebt. Breek de twee eieren boven het beslag en roer deze er ook doorheen, voeg tenslotte de rest van de melk en een snufje zout toe en roer tot een dun beslag.

Doe de spinazie samen met een scheutje beslag in een hoge maatkan en pureer met de staafmixer tot alle spinazie is gepureerd. Voeg het mengsel toe aan de beslagkom en mix alles goed door elkaar met een garde of met de staafmixer.

Verwarm een klontje boter in een koekenpan en zorg dat deze goed heet is, giet wat van het beslag in de koekenpan en bak er een pannenkoek van. Zodra de bovenkant niet meer vloeibaar is draai je de pannenkoek om en bakt de andere kant nog even. Herhaal dit tot het beslag op is en houd de pannenkoeken warm tussen twee borden.

Snijd of scheur de gerookte zalm in kleine stukjes en besmeer de pannenkoeken met roomkaas, doe hier wat zalm overheen. Je spinaziepannenkoek met roomkaas en gerookte zalm is klaar.

Pinaattiohukaiset

Wist je dat spinaziepannenkoeken veel worden gegeten in Finland, daar heten ze pinaattiohukaiset. Traditioneel eten de Finnen pinaattiohukaiset met vossenbessenjam. Deze vossenbessenjam, ook bekend onder de naam lingon, kan je o.a. kopen bij IKEA. Een lekkere variatie die je zeker eens moet proberen. Hyvää ruokahalua! *

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm
Spinaziepannenkoeken met roomkaas en gerookte zalm

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens