Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Laatst had ik een halve spitskool en een aangebroken bakje ricotta in de koelkast staan. Omdat we ook nog aardappelen in overvloed hadden bedacht ik deze spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen. Een heerlijke en makkelijk te maken stamppot die dus bij toeval ontstond.

Deze stamppot is zo lekker omdat ik de spinazie en spitskool roerbakte en door de stamppot heen roerde. Zo bleef de spitskool lekker knapperig en dat vind ik zelf altijd erg lekker. De ricotta stampte ik met de aardappels mee en gaf deze stamppot een heerlijk zachte smaak. Zelf aten wij deze spinazie spitskool stamppot met gebakken paddenstoelen waardoor dit dus een vegetarisch gerecht is. Heb je toch liever wat vlees dan kan je in plaats van de paddenstoelen bijvoorbeeld spekreepjes bakken en door de stamppot roeren. Of doe ze gewoon allebei, ook erg lekker.

De combinatie spitskool en spinazie klinkt misschien wat vreemd maar ze smaken erg lekker bij elkaar. Ik kwam op deze combinatie door mijn favoriete kookboek Smaakvrienden groenten, als je het leuk vindt om zelf lekker te combineren kan ik je Smaakvrienden echt aanraden. Het recept voor mijn spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddestoelen vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. aardappelen, kruimig
  • 250 gr. ricotta
  • 300 gr. bladspinazie
  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • 500 gr. paddenstoelen melange*
  • peper en zout
  • boter om te bakken
  • olijfolie

* Kies lekker paddenstoelen uit het seizoen. In deze spinazie en spitskoolstamppot gebruikte ik o.a. oesterzwam, cantharel jaune en champignon.

Bereidingswijze

Schil alle aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een pan met een flinke laag water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat de aardappelen kort droogstomen en stamp tot een puree met de ricotta. Breng op smaak met peper en zout en houdt warm voor zo.

Als de aardappelen opstaan verwarm je vast een wokpan op laag vuur. Pel de ui en snijd deze goed fijn. Snijd de spitskool in de lengte doormidden, snijd beide helften nogmaals in de lengte doormidden. Snijd met een scherp mes de harde kern eruit en snijd de stukken spitskool vervolgens in drie lange stukken en vervolgens in reepjes. Verhit een scheut olijfolie in de wokpan en roerbak de ui en reepjes spitskool een paar minuten op hoog vuur.

Zodra de spitskool bruin begint te blakeren voeg je beetje bij beetje de bladspinazie toe. Schep alles goed om en roerbak tot de spinazie net begint te slinken. Het lekkerst is het als je de blaadjesvorm nog blijft herkennen. Kruid met wat versgemalen peper en roer de gebakken spitskool en spinazie voorzichtig door de aardappelpuree.

Smelt intussen in een flinke hapjespan een klontje boter en borstel de paddenstoelen schoon. Snijd de harde stukjes van de steel weg en snijd alle paddenstoelen vervolgens in plakjes. Bak de paddenstoelen op hoog vuur en kruid met flink wat peper en zout. Blijf bakken tot de paddenstoelen beginnen te slinken en mooi bruin worden. Proef tussendoor of je de stevigheid goed vindt. Als de paddenstoelen klaar zijn serveer je de spinazie spitskool stamppot op de borden en schept hier de gebakken paddenstoelen overheen. Kruid met wat versgemalen peper en je spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen is klaar.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Spinazie spitskool stamppot met ricotta en gebakken paddenstoelen

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens