Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie

Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie
Hoofdgerecht
25 minuten + 20 minuten oven
4 personen

Deze spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie is weer eens heel iets anders. Je bereidt hem grotendeels als gewone stamppot maar daarna pimp je hem nog even op. De smaak van de appel en brie uit de oven maakt deze stamppot namelijk nog lekkerder.

Een deel van de bladspinazie stampte ik rauw door de stamppot. Een tweede deel liet ik slinken in de wok met wat versgemalen peper. De spekjes bakte ik kort in een koekenpan en roerde ik daarna met het spekvet door de stamppot. Daarna hoefde het alleen nog in de oven met plakjes appel en brie. Het resultaat was een heerlijke ovenstamppot waar we echt van hebben zitten smullen.

Als je een stukje overhoudt kan je dit prima de volgende dag opwarmen. Verwarm je oven dan voor op 160 graden en verwarm de stamppot nog zo’n 20 minuten. De spinaziestamppot is dan net zo lekker en misschien zelfs wel lekkerder. Hieronder vind je het makkelijke en lekkere recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • 500 gr. bladspinazie
  • 200 gr. spekreepjes
  • ca. 200 gr. brie
  • 1 appel
  • peper en zout
  • 30 gr. roomboter + wat extra
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal van ca. 30 x 20 cm in met wat boter. In de tussentijd schil je vast de aardappels en snijd je deze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten en giet af. Stamp ze daarna fijn met een scheutje (warme) melk en een klontje roomboter. Kruid naar smaak met wat peper.

Als de aardappels opstaan verwarm je ook een wok of grote hapjespan op laag vuur. Verhit hier een beetje olijfolie in en roerbak de helft van bladspinazie. Voeg beetje bij beetje toe aan de pan tot het is geslonken, kruid ook dit met wat versgemalen peper en zout. Bewaar de andere helft voor zo. Bak tot slot de spekreepjes in een koekenpan tot ze krokant zijn.

Maak de stamppot

Roer nu eerst de rauwe bladspinazie door de gestampte aardappelen. Stamp door elkaar en roer daarna de roergebakken spinazie erdoor. Doe er nu ook de spekreepjes en het spekvet bij en roer nogmaals door elkaar. Verdeel de spinaziestamppot nu over de ovenschaal en strijk mooi glad.

Snijd een appel met schil en al in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in heel dunne plakjes. Leg de appel dakpansgewijs over de ovenschotel. Hierna snijd je de brie in plakjes en verdeel je deze over de appel. Schuif de spinaziestamppot met spekreepjes, appel en brie nu in de oven. Laat zo'n 15 tot 20 minuten staan tot de appel lichtbruin is en de brie is gesmolten.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie
Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie
Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie
Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie
Spinaziestamppot uit de oven met spekreepjes, appel en brie

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 851 kcal.
  • Vetten 55 gr.
  • Waarvan verzadigd 27 gr.
  • Koolhydraten 53 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 30 gr.
  • Zout 2.7 gr.
  • Natrium 1080 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens