Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes
Hoofdgerecht
35 minuten
4 personen

Je komt op Kookidee.nl vaak stamppotjes tegen. Ze zijn vaak makkelijk te maken en snel klaar, een ideaal avondmaaltje dus. Laatst maakte ik deze spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes. Een verrassend lekkere combinatie die je echt eens moet proberen.

Je kan de rozijntjes er zo doorheen roeren, zelf welde ik ze kort in heet water zodat ze lekker zacht werden. De smaak van de zoute spekjes, de zoete rozijntjes en appel en de spitskool combineerde prima. Het makkelijke en snelle recept vind je hieronder, zeker eens maken dus.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 750 gr. kruimige aardappelen
  • 1 spitskool
  • 1 witte ui
  • 2 friszoete appels
  • 2 handjes rozijnen
  • 150 gr. spekreepjes
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Doe de rozijnen in een kommetje water dat net van de kook is en laat vijf minuten staan. Laat de rozijnen hierna uitlekken en bewaar voor zo.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Schil de appel, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de rest van de appel in blokjes en kook deze samen met de aardappel in een ruime pan 20 minuten gaar. Giet af en laat de aardappelen van het vuur af uitstomen.

Terwijl de aardappelen staan te koken verwarm je vast een wok op laag vuur. Snijd intussen de spitskool in vier parten en snijd de harde kern eruit. Snijd de vier stukken spitskool vervolgens in reepjes. Pel de witte ui en snijd in vieren, snijd vervolgens in kleine stukjes.

Doe de spekjes en de stukjes ui in de hete wok en roerbak tot de spekjes krokant zijn. Je hoeft geen olie toe te voegen omdat de spekjes vet genoeg afgeven. Voeg nu beetje bij beetje de spitskool toe toe deze begint te slinken. De roergebakken spitskool mag nog een beetje knapperig zijn. Kruid eventueel nog met wat versgemalen peper.

Stamp de aardappelen samen met een klontje boter, een scheutje melk en wat peper en zout tot een mooie puree. Roer hier de rozijnen, de spekjes en de spitskool doorheen en verwarm alles nog kort op laag vuur.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes
Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes
Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes
Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes
Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens