Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Je komt op Kookidee.nl vaak stamppotjes tegen. Ze zijn vaak makkelijk te maken en snel klaar, een ideaal avondmaaltje dus. Laatst maakte ik deze spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes. Een verrassend lekkere combinatie die je echt eens moet proberen.

Je kan de rozijntjes er zo doorheen roeren, zelf welde ik ze kort in heet water zodat ze lekker zacht werden. De smaak van de zoute spekjes, de zoete rozijntjes en appel en de spitskool combineerde prima. Het makkelijke en snelle recept vind je hieronder, zeker eens maken dus.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 750 gr. kruimige aardappelen
  • 1 spitskool
  • 1 witte ui
  • 2 friszoete appels
  • 2 handjes rozijnen
  • 150 gr. spekreepjes
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Bereidingswijze

Doe de rozijnen in een kommetje water dat net van de kook is en laat vijf minuten staan. Laat de rozijnen hierna uitlekken en bewaar voor zo.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Schil de appel, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de rest van de appel in blokjes en kook deze samen met de aardappel in een ruime pan 20 minuten gaar. Giet af en laat de aardappelen van het vuur af uitstomen.

Terwijl de aardappelen staan te koken verwarm je vast een wok op laag vuur. Snijd intussen de spitskool in vier parten en snijd de harde kern eruit. Snijd de vier stukken spitskool vervolgens in reepjes. Pel de witte ui en snijd in vieren, snijd vervolgens in kleine stukjes.

Doe de spekjes en de stukjes ui in de hete wok en roerbak tot de spekjes krokant zijn. Je hoeft geen olie toe te voegen omdat de spekjes vet genoeg afgeven. Voeg nu beetje bij beetje de spitskool toe toe deze begint te slinken. De roergebakken spitskool mag nog een beetje knapperig zijn. Kruid eventueel nog met wat versgemalen peper.

Stamp de aardappelen samen met een klontje boter, een scheutje melk en wat peper en zout tot een mooie puree. Roer hier de rozijnen, de spekjes en de spitskool doorheen en verwarm alles nog kort op laag vuur.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens