Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes hebben een uitgesproken smaak die niet iedereen lekker vindt. Toch zou je deze spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels echt een kans moeten geven. Deze makkelijke ovenmaaltijd smaakt namelijk superlekker.

Door het roosteren in de oven krijgen de spruitjes namelijk een wat zoetere smaak. De meegebakken stukjes bacon smaken er heerlijk bij en de rozemarijn maakt het helemaal af. Ik at het met aardappels uit de oven die ik ook kruidde met rozemarijn, een erg lekkere combinatie.

Ik kwam op het idee door een spruitjesrecept van Nigella Lawson dat te vinden is in het kookboek Nigellissima. Wil je deze spruitjes uit de oven zelf eens maken dan vind je hieronder het makkelijke recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. kleine spruitjes
  • 800 gr. aardappels, vastkokend
  • 150 gr. bakbacon (dikke plakken)
  • 6 takjes rozemarijn
  • grof zeezout
  • peper
  • olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 220 graden en zet twee bakplaten klaar. Eentje voor de spruitjes met bacon en eentje voor de aardappels. Heb je maar één ovenplaat dan kan je de aardappels eventueel ook bakken in een hapjespan. Kook ze dan wel eerst tien minuten voor.

Maak de spruitjes schoon door de onderkant een klein stukje af te snijden. Halveer de spruitjes daarna en doe ze in een mengkom, het meeste werk zit er nu alweer op. Snijd de plakken bakbacon vervolgens in kleine blokjes en doe ook in de mengkom.

Ris de naaldjes van drie takjes rozemarijn en hak fijn met een koksmes, doe in de mengkom. Giet er nu ruim olijfolie bij, kruid met een flinke snuf grof zeezout en wat versgemalen peper en roer alles goed door elkaar. Stort de inhoud van de mengkom op één bakplaat, spreid goed uit en zet klaar voor zo.

Boen vervolgens de aardappelen schoon en snijd deze zigzag in driehoekige plakken, wedges noem je dit. Snijd ze in de lengte nogmaals doormidden en verdeel ze over de tweede bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over en ris de overige drie takjes rozemarijn, hak fijn en strooi over de aardappelwedges. Strooi er nog wat grof zeezout over en schuif de ovenplaat 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe er na vijf minuten de bakplaat met spruitjes en bacon bij en laat deze nog 20 minuten meebakken. Hou vooral tegen het einde van de oventijd de spruitjes goed in de gaten, ze mogen wat blakeren maar moeten natuurlijk niet pikzwart worden. Serveer de geroosterde aardappelen uit de oven op de borden en schep hier de spruitjes met bacon bij.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Spruitjes en bacon uit de oven met geroosterde rozemarijn aardappels

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens