Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas

Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas

Deze heerlijke spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas moet je echt eens proberen. Ik maakte de spruitjesschotel omdat we thuis een flinke lading spruitjes én aardappels hadden. In het boek Smaakvrienden zocht ik er wat lekkers bij en deze schotel was het resultaat.

De spruitjesschotel is makkelijk te maken maar kost wel even wat tijd. Toch is het de moeite zeker waard want de smaak is echt super. Als je de hoeveelheden uit het recept aanhoudt heb je wel een flinke ovenschaal nodig, al kan je de hoeveelheid aardappels en spruitjes natuurlijk altijd even aanpassen.

De spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas is meer dan genoeg voor vier personen. Wat je overhoudt kan je bewaren voor een andere keer. Warm dit dan ongeveer 25 minuten op in een voorverwarmde oven op 160 graden. Hieronder vind je het lekkere recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • 750 gr. spruitjes
  • 300 gr. gehakt
  • 2 appels
  • 100 gr. walnoten
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • peper en zout
  • olijfolie
  • scheutje melk
  • klontje roomboter + wat extra om in te vetten

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een grote pan een flinke laag water aan de kook en kook de aardappels in 20 minuten gaar. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden en zet een grote ovenschaal (ca. 35 x 25 cm) klaar. Vet deze in met wat boter.

Als de aardappels koken maak je de spuitjes schoon door het stronkje eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen. Halveer de spruitjes en spoel even af in een vergiet, laat kort uitlekken. Snijd twee appels in kleine blokjes, gewoon met schil en al. Hak de walnoten grof met een koksmes. Bewaar voor zo.

Roerbak de spruitjes tien minuten op middelhoog vuur in wat olijfolie. Voeg na vijf minuten de blokjes appel en gehakte walnoot toe en bak mee. Kruid met wat peper en zout. Bak in de tussentijd het gehakt rul in een hapjespan of koekenpan. Kruid ook met wat peper en zout en bewaar voor zo. Doe het gebakken gehakt samen met de roergebakken spruitjes, appel en walnoot in de ovenschaal. Schep alles goed om.

Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en laat je ze kort droogstomen van het vuur af. Stamp de aardappels met een scheutje melk en een klontje roomboter tot een puree, breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over het mengsel in de ovenschaal en strijk goed glad. Strooi er de geraspte kaas over en bak nog 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Zodra de kaas mooi goudbruin is gegratineerd is de spruitjesschotel uit de oven klaar. Laat een paar minuutjes afkoelen op een rooster en serveer de spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'
Afbeelding bij 'Spruitjes ovenschotel met gehakt, appel, walnoot en kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 901 kcal.
  • Vetten 50 gr.
  • Waarvan verzadigd 18 gr.
  • Koolhydraten 67 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 14 gr.
  • Eiwitten 36 gr.
  • Zout 1.48 gr.
  • Natrium 592 mg.