Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Deze spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas is echt heerlijk. Ik maakte hem omdat ik laatst voor een ander recept spruitjes en aardappels nodig had. Deze waren in de aanbieding waardoor ik met een dubbele hoeveelheid spruiten én aardappeltjes zat. Om nu twee keer hetzelfde te eten vond ik niets. Deze ovenschotel was het resultaat.

Ik kookte de krieltjes voor en stampte deze een beetje kapot. Dit bakte ik kort in de oven waardoor deze laag wat krokant werd. Hierna deed ik er de voorgekookte spruitjes, gebakken spekjes en een mengsel van ei en yoghurt over. En natuurlijk ook een flinke hoeveelheid geraspte kaas. Dit liet ik nog kort in de oven staan zodat het kon gratineren.

De ovenschotel die ik uit de oven haalde was echt super lekker. Deze gaat dus zeker vaker gemaakt worden. Lijkt deze ovenschotel met spruitjes je ook wel iets? Dan vind je hieronder het makkelijke recept. Op Kookidee vind je nog veel meer lekkere ovenschotel recepten. Handig voor als je eens iets anders wil proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. krieltjes
  • 500 gr. spruiten
  • 200 gr. spekreepjes
  • 3 eieren
  • 150 gr. volle yoghurt
  • 150 gr. geraspte kaas, belegen
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Breng in een pan een ruime laag water aan de kook. Kook de krieltjes met schil en al in 12 minuten gaar. Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Vet een ovenschaal van ca. 30 cm in met wat boter. Doe hier de krieltjes in en stamp kapot met een aardappelstamper. Besprenkel met wat olijfolie en grof zeezout. Bak de krieltjes 10 minuten in de oven.

Kook de spruitjes

In de tussentijd maak je de spruitjes schoon. Snijd de onderkant van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes. Halveer de spruiten vervolgens. Breng in een pan een laagje water aan de kook. Hierin kook je de spruitjes acht minuten. Stort in een vergiet en spoel af onder de kraan met koud water. Laat uitlekken.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze mooi kleuren. Schep de uitgelekte spruitjes om met de spekreepjes. Haal de ovenschaal uit de oven maar laat de oven aan. Strooi een laagje kaas over de krieltjes. Doe hier de spruitjes en spekjes over. Strooi er de rest van de geraspte kaas overheen. Klop in een mengkom drie eieren los met de yoghurt. Kruid met peper en zout.

Maak de ovenschotel

Giet het eiermengsel nu over de spruitjes en spekjes. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak nog 15 minuten. Tot de kaas mooi is gesmolten en het eiermengsel is gestold. Haal uit de oven en serveer direct.

Mooie ovenschalen van 30 cm

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 529 kcal.
  • Vetten: 29 gr.
    - waarvan verzadigd: 14 gr.
  • Koolhydraten: 31 gr.
    - waarvan suiker: 4 gr.
  • Vezels: 7 gr.
  • Eiwitten: 28 gr.
  • Zout: 2.9 gr. (1160 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Spruitjes ovenschotel met krieltjes, gebakken spekjes en kaas

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik en Jens