Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje

Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje

Deze lekkere spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje heb je zo klaar. Spruitjes en spekjes is een lekkere combinatie en komt ook in deze spruitjes stamppot goed tot zijn recht. Ook de plakjes hardgekookt ei smaken er erg lekker bij, een makkelijk en lekker recept voor doordeweeks!

Zelf hou ik wel van de wat bittere smaak van spruitjes. Wil je de spruitjes toch liever iets zachter van smaak? Kook ze dan gewoon in twee etappes. Na de eerste keer koken vervang je het water waardoor een deel van de bittere smaak verdwijnt. Maar hoe je de spruitjes ook kookt, deze spruitjes stamppot is net zo lekker. Hieronder vind je het makkelijke recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 200 gr. spekreepjes
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Bereidingswijze

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af. Laat kort droogstomen van het vuur af en stamp tot een puree met een klontje roomboter en een scheutje melk. Kruid naar smaak met peper en zout.

Als de aardappels opstaan maak je de spruitjes schoon. Snijd de onderkant van de spruitjes en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Breng in een tweede pannetje de spruitjes aan de kook en kook ze in ongeveer 10 tot 12 minuten beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet. Kook tegelijkertijd met de spruitjes de eieren, zet op met koud water en breng aan de kook. Als het water kookt laat je ze zes minuten koken.

Maak de stamppot

Pel ook de ui en snijd deze goed fijn. Bak in een hete koekenpan de spekreepjes samen met de ui goudbruin en krokant. Doe de spruitjes bij de aardappels en stamp er doorheen. Stamp ze zo fijn als je wilt, een beetje structuur overhouden vind ik zelf net iets lekkerder. Roer er de gebakken spekreepjes en ui doorheen. Wil je een wat zoutere smaak dan kan je ook het spekvet erdoor roeren. Zelf deed ik dat deze keer niet.

Schep de spruitjes stamppot op de borden. Snijd de eieren in plakjes of verkruimel ze en verdeel over de borden. Kruid met nog een beetje peper en je spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en ei is klaar.

Handig!

Lite Body soeppan

In deze mooie emaille mintgroene pan maak je de lekkerste stamppotten en soepen.

Eiersnijder

Met een eiersnijder snijd je jouw eitjes snel in plakjes, ook handig voor champignons!

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 681 kcal.
  • Vetten: 34 gr.
    - waarvan verzadigd: 14 gr.
  • Koolhydraten: 57 gr.
    - waarvan suiker: 5 gr.
  • Vezels: 13 gr.
  • Eiwitten: 28 gr.
  • Zout: 2.2 gr. (880 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens