Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje

Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje
Hoofdgerecht
35 minuten
4 personen

Deze lekkere spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje heb je zo klaar. Spruitjes en spekjes is een lekkere combinatie en komt ook in deze spruitjes stamppot goed tot zijn recht. Ook de plakjes hardgekookt ei smaken er erg lekker bij, een makkelijk en lekker recept voor doordeweeks!

Zelf hou ik wel van de wat bittere smaak van spruitjes. Wil je de spruitjes toch liever iets zachter van smaak? Kook ze dan gewoon in twee etappes. Na de eerste keer koken vervang je het water waardoor een deel van de bittere smaak verdwijnt. Maar hoe je de spruitjes ook kookt, deze spruitjes stamppot is net zo lekker. Hieronder vind je het makkelijke recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 200 gr. spekreepjes
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af. Laat kort droogstomen van het vuur af en stamp tot een puree met een klontje roomboter en een scheutje melk. Kruid naar smaak met peper en zout.

Als de aardappels opstaan maak je de spruitjes schoon. Snijd de onderkant van de spruitjes en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Breng in een tweede pannetje de spruitjes aan de kook en kook ze in ongeveer 10 tot 12 minuten beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet. Kook tegelijkertijd met de spruitjes de eieren, zet op met koud water en breng aan de kook. Als het water kookt laat je ze zes minuten koken.

Maak de stamppot

Pel ook de ui en snijd deze goed fijn. Bak in een hete koekenpan de spekreepjes samen met de ui goudbruin en krokant. Doe de spruitjes bij de aardappels en stamp er doorheen. Stamp ze zo fijn als je wilt, een beetje structuur overhouden vind ik zelf net iets lekkerder. Roer er de gebakken spekreepjes en ui doorheen. Wil je een wat zoutere smaak dan kan je ook het spekvet erdoor roeren. Zelf deed ik dat deze keer niet.

Schep de spruitjes stamppot op de borden. Snijd de eieren in plakjes of verkruimel ze en verdeel over de borden. Kruid met nog een beetje peper en je spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en ei is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Spruitjes stamppot met gebakken spekreepjes en een eitje

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 681 kcal.
  • Vetten 34 gr.
  • Waarvan verzadigd 14 gr.
  • Koolhydraten 57 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 13 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 2.2 gr.
  • Natrium 880 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens