Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Met spruitjes kan je alle kanten op, lekker gekookt of roergebakken zijn ze altijd lekker. Laatst maakte ik er deze heerlijke spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot mee. Een makkelijk en lekker gerecht waar je niet lang mee bezig bent.

Als je van knapperige spruitjes houdt kan je ze direct roerbakken. Wil je ze liever iets zachter dan kook je ze ongeveer vijf minuten voor. Daarna doe je alles in een ovenschaal en je lekkere spruitjesschotel is echt zo klaar.

De combinatie met de gesmolten brie, de zoute spekjes en de stukjes walnoot is echt heerlijk. Wil je deze lekkere ovenschotel met spruitjes zelf eens maken dan vind je hieronder het makkelijke recept. Wij hebben er met zijn allen van zitten smullen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 250 gr. spekreepjes
  • 200 gr. brie
  • 100 gr. walnoten
  • handje bladpeterselie
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 50 ml. kookroom
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een met boter ingevette ovenschaal klaar. Zet ook vast een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Wil je de spruitjes voorkoken dan zet je nog een extra pan met een laagje water op het vuur.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen 20 minuten en giet ze daarna af. Laat de aardappelen van het vuur af kort droogstomen en stamp met de kookroom tot een romige puree. Kruid met een beetje peper en zout en bewaar voor zo.

Als de aardappels op het vuur staan maak je de spruitjes schoon. Snijd de kontjes eraf en verwijder de buitenste blaadjes, snijd doormidden. Wil je wat zachtere spruitjes dan kook je ze vijf minuten voor. Laat de spruitjes daarna goed uitlekken in een vergiet. Hak de bladpeterselie fijn met een koksmes.

Verhit een wok of flinke hapjespan op het vuur. Doe hier een scheutje olijfolie in en roerbak de spekjes, gehalveerde spruitjes en de fijgehakte bladpeterselie ongeveer 15 minuten. Kruid naar smaak met wat peper en zout. Hak de walnoten grof met een koksmes en zet apart voor zo.

Doe de aardappelpuree in de ingevette ovenschaal en verdeel hier het spruitjesmengsel over. Snijd de brie in plakken en verdeel over de spruitjes. Strooi hier de fijngehakte walnoten overheen en schuif de ovenschaal in de oven. Laat de spruitjesschotel ongeveer 20 minuten in de oven staan tot de brie mooi is gesmolten.

Haal de ovenschaal uit de oven en laat deze kort afkoelen. Schep alles op de borden en je spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot is klaar.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Spruitjesschotel uit de oven met spekjes, brie en walnoot

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens