Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm

Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm

Laatst maakte ik deze spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm. Een verrassend lekkere stamppot die ook nog eens makkelijk is te maken. Wij aten het met een speklapje dat ik bakte met wat rozemarijn. Echt een heerlijke combinatie die je zeker eens zou moeten proberen.

Ik kookte een deel van de spruitjes mee met de aardappels. Het andere deel roosterde ik in de oven, samen met de hazelnoten. Als de stamppot klaar is kan je deze er nog even doorheen roeren. Het resultaat is een feestelijk uitziende stamppot die ook nog eens heel lekker smaakt.

Wil je deze spruitjesstamppot met hazelnoten ook eens op tafel zetten? Dan vind je hieronder het lekkere recept. En heb je liever een andere stamppot? Dan vind je hier nog veel meer makkelijke stamppotrecepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 100 gr. hazelnoten
  • 4 speklapjes
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • klontje roomboter
  • scheutje (warme) melk
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar die je bekleedt met bakpapier. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe in een grote pan en zet net onder water. Maak intussen de spruitjes schoon. Snijd ongeveer 200 gram van de spruitjes doormidden en verdeel over de bakplaat. Ris de blaadjes van een paar takjes tijm en hak fijn. Verdeel over de spruitjes op de bakplaat. Sprenkel er nog wat olijfolie over en kruid met peper en zout.

Zet nu de pan met aardappelen op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt schuif je de gehalveerde spruitjes in de oven. Zet de oven op 20 minuten, kook ook de aardappels in 20 minuten gaar. Doe na acht minuten overige de spruitjes bij de aardappels en kook nog 12 minuten mee.

Hazelnoten roosteren

Als de spruitjes 12 minuten in de oven hebben gestaan haal je de bakplaat er even uit. Verdeel nu de hazelnoten tussen de spruitjes en schuif de bakplaat terug. Rooster de hazelnoten nog acht minuten mee en hussen alles na vier minuten even om.

Speklapje bakken

Bereid in de tussentijd ook vast de speklapjes. Ris eerst de naaldjes van de rozemarijn en hak fijn. Verdeel over beide kanten van de speklapjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak de speklapjes in ongeveer 10 minuten gaar. Kruid met wat peper.

Maak de stamppot af

Giet de aardappels en spruitjes af. Doe een klontje roomboter in de pan en een scheutje melk, eventueel warm. Stamp tot een grove stamppot en kruid met wat peper en zout. Roer hier de geroosterde spruitjes en hazelnoot doorheen. Schep op de borden en leg op ieder bord een speklapje. Druppel er nog wat van het bakvet over en je stamppot is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes, hazelnoot en tijm'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 832 kcal.
  • Vetten 54 gr.
  • Waarvan verzadigd 15 gr.
  • Koolhydraten 49 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 13 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 1.4 gr.
  • Natrium 560 mg.