Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Deze spruitjesstamppot met prei en stoofvlees is een heerlijke combinatie. Al moet je voor het stoofvlees wel wat uurtjes geduld hebben. Gelukkis is de smaak het wachten meer dan waard. En tijdens het stoven van het vlees hoef je eigenlijk niets te doen. Af en toe proeven en kijken of er nog genoeg vocht in zit.

Je kan stoofvlees op allerlei manieren maken. Deze keer bereidde ik het eens met trappistenbier. Een ‘dubbel’ van Westmalle. Omdat het vlees uren staat te stoven verdampt alle alcohol. Het resultaat is een heerlijke pan stoofvlees met een erg lekkere saus. En laat dat nou prima smaken bij de spruitjesstamppot met prei.

Krijg je ook al trek? Dan vind je hieronder het lekkere recept. Door de wat langere bereidingstijd een ideaal recept voor het weekend. Wil je voor vandaag toch liever een wat snellere stamppot? Kijk dan hier voor alle stampotrecepten op Kookidee.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr. runder riblappen
  • 1 l. runderbouillon*
  • 1 flesje trappistenbier, dubbel of tripel
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 tl. tomatenpuree
  • 5 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el. donkere basterdsuiker
  • 1 plak ontbijtkoek
  • peper en zout
  • bloem
  • 50 gr. roomboter

Voor de stamppot:

  • 800 gr. aardappels
  • 600 gr. spruitjes
  • 1 prei
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Boterzacht stoofvlees moet je uren laten sudderen. Begin hier dus al in de middag mee zodat het vlees minimaal vijf uur op het vuur staat. Een vlamverdeler is hierbij aan te raden, deze verdeelt het vuur gelijkmatig over de pan. Maak vast een liter runderbouillon en houdt warm voor zo.

Bereid het stoofvlees

Laat het vlees een half uurtje op kamertemperatuur komen. Zet een grote braadpan (met deksel!) op laag vuur zodat de bodem goed warm kan worden. Snijd de riblappen in stukjes, het vet snijd je gewoon mee. Doe de stukjes riblap in een mengkom en kruid met flink wat peper en zout. Voeg wat bloem toe en schep goed om. De bloem moet het vlees een beetje bedekken maar gebruik niet teveel.

Pel de uien en snijd deze in vieren, snijd vervolgens in stukjes. Plet de teentjes knoflook en pel deze. Vervolgens snijd je de knoflook in plakjes. Smelt de roomboter in de braadpan. Bak het vlees samen met de ui en knfolook dicht. Voeg de tomatenpuree toe en schep alles goed om. Giet er nu de helft van de runderbouillon bij en schep goed om. Doe er nu de basterdsuiker bij en schep nogmaals om.

Bind de rozemarijn en tijm samen met een stukje braadgaren. Doe samen met het kaneelstokje en de laurierbladen in de braadpan. Giet er nu het trappistenbier bij en breng voorzichtig aan de kook. Als het begint te borrelen draai je het vuur op de allerlaagste stand. Verkruimer er nu de ontbijtkoek nog boven en zet het deksel op de pan. Laat minimaal vijf uur op laag vuur staan.

Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. Indien nodig doe je er steeds een of twee soeplepels bouillon bij. Er moet minimaal een laagje vocht op de bodem zichtbaar blijven. Vlak voor het opdienen kan je de deksel eventueel van de braadpan halen. Door het vuur dan iets hoger te zetten kan je de saus nog wat indikken. Waarschijnlijk heb je niet alle runderbouillon nodig.

Maak de spruitjesstamppot met prei

Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Zet een ruime pan op het vuur en  breng hierin een flinke laag water aan de kook. Maak intussen de spruitjes schoon door de onderkant en buitenste blaadjes te verwijderen. Kook de aardappels in 20 minuten gaar, voeg na acht minuten de spruitjes toe aan de pan. Snijd tussendoor de prei, verwijder de onderkant en het groen. Halveer vervolgens in de lengte en snijd in ringetjes. Kook de prei de laatste vijf minuten mee met de aardappels en spruitjes.

Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje (warme of lauwe) melk toe en een klein klontje roomboter. Kruid met peper en zout en stamp tot een grove stamppot. Verdeel de spruitjesstamppot met prei over de borden en schep hier het stoofvlees en de saus overheen.

Goede braadpannen

Een goede braadpan is vaak gemaakt van gietijzer en heeft een dikke bodem. Hierdoor kan het eten langzaam garen. Zelf zet ik ook altijd een vlamverdeler onder mijn braadpan. Hieronder vind je vijf mooie braadpannen voor de lekkerste stoofpotten.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 688 kcal.
  • Vetten: 27 gr.
    - waarvan verzadigd: 16 gr.
  • Koolhydraten: 64 gr.
    - waarvan suiker: 15 gr.
  • Vezels: 13 gr.
  • Eiwitten: 40 gr.
  • Zout: 3.3 gr. (1320 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Spruitjesstamppot met prei en stoofvlees

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens