Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot

Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot

Veel mensen trekken bij het horen van het woord ‘spruitjes’ een vies gezicht. Toch zou iedereen deze spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot eens moeten proberen. Zo lekker vonden wij deze spruitjesstamppot allemaal.

De met kaneel en suiker gekarameliseerde appel geeft deze stamppot een heerlijke smaak. De fijngehakte walnoot die je over de spruitjesstamppot strooit geeft juist weer een lekkere crunchy bite. En spekjes, tja… die zijn natuurlijk altijd lekker door een stamppot.

Zelfs onze zoon die echt geen spruitjesfan is had zijn hele bord binnen no time leeg. En ook onze borden waren trouwens zeer snel op. Wil je deze lekkere spruitjesstamppot zelf eens proberen dan vind je hieronder het makkelijke recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 200 gr. spekreepjes
  • 2 appels, zoet-zuur (bv. Jazz)
  • 35 gr. walnoot
  • 2 el. suiker
  • 1/2 tl. kaneel
  • 50 gr. roomboter (2 x 25 gram)
  • scheutje melk
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke stamppotpan op het vuur met een ruime laagw ater, breng aan de kook. Zet ook vast een kookpan met een laagje water op het vuur voor de spruiten, breng ook deze aan de kook.

Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in de stamppotpan in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp tot een romige puree met een scheutje melk en 25 gram roomboter. Breng op smaak met peper en zout.

Terwijl de aardappels koken maak je de spruitjes klaar. Snijd het kontje eraf en verwijder de buitenste bladen, halveer de spruitjes. Kook de gehalveerde spruitjes acht minuten en giet af in een vergiet. Laat de spruitjes kort droogstomen en stamp ze daarna grof door de aardappels.

Zodra je de spruitjes op het vuur hebt staan bereid je tussendoor de gekarameliseerde appel. Zet een koekenpan op laag vuur en laat goed heet worden. Schil de appels en steek het klokhuis eruit, snijd de appels daarna in kleine blokjes. Smelt de rest van de roomboter in de hete koekenpan en voeg de blokjes appel toe. Doe er de kaneel en suiker bij en laat ongeveer vijf minuten karameliseren op laag vuur.

Roer de gekarameliseerde appel rustig door de spruitjesstamppot. Veeg de koekenpan even schoon met wat keukenpapier en bak hier de spekreepjes in. Zodra de spekreepjes bruin en krokant zijn roer je ook deze door de stamppot. Hak tot slot de walnoot in kleine stukjes en leg apart.

Serveer de spruitjesstamppot met gekarameliseerde appel en spekjes en strooi er op ieder bord wat fijngehakte walnoot over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot'
Afbeelding bij 'Spruitjesstamppot met spekjes, gekarameliseerde appel en walnoot'