Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst

Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst
Hoofdgerecht
25 minuten
4 personen

Boerenkool met worst, ik vraag me af of er een gerecht is dat nog Hollandser is dan deze winterse stamppot. Dit recept is waarschijnlijk hoe iedereen deze stamppot maakt maar toch vond ik dat deze niet mag ontbreken op Kookidee. Bereid jij hem op een andere manier dan lees ik dat graag in de reacties.

De stamppot boerenkool bereid ik niet alleen traditioneel, ik eet hem ook nog eens traditioneel. Dus lekker met een stuk rookworst en een klodder mosterd. Meer kan ik er niet over vertellen behalve dat ik het altijd weer een traktatie vind als deze stamppot boerenkool op mijn bord ligt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr. boerenkool
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 rookworst
  • klont roomboter (ca. 50 gr.)
  • scheut melk
  • natuurazijn
  • mosterd
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine stukken van ongeveer dezelfde grootte, spoel ze na het schillen even goed af en zet klaar voor zo. Snijd indien nodig de boerenkool in kleine reepjes en zet ook deze klaar voor zo. Zet een grote stamppotpan of grote kookpan op het vuur en breng een flinke laag water aan de kook.

Doe de aardappelen in het kokende water en leg hier de fijn gesneden boerenkool bovenop. Leg de rookworst op de boerenkool en laat het geheel zo'n 20 minuten koken met het deksel op de pan. Als je een voorverpakte rookworst hebt haal je deze trouwens helemaal uit het plastic voordat je de worst in de pan legt.

Haal na 20 minuten de rookworst uit de pan en houd deze goed warm in een stuk aluminiumfolie. Giet het kookvocht af in een maatbeker en stamp de aardappelen en boerenkool goed fijn met een aardappelstamper.

Doe er een klont roomboter en een scheutje (hete) melk bij en stamp alles nogmaals goed door elkaar. Voeg naar smaak een scheut azijn en wat vers gemalen peper en zout toe en stamp nogmaals goed door elkaar, voeg beetje bij beetje wat kookvocht toe tot je stamppot de gewenste smeuïgheid heeft.

Serveer de stamppot met een stuk rookworst en een lekkere klodder mosterd, hoe Hollands wil je het hebben.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst
Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst
Ouderwetse stamppot boerenkool met rookworst


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens