Stamppot broccoli met spekjes en ei

Stamppot broccoli met spekjes en ei

Wij zijn thuis echte liefhebber van stamppotten, enerzijds omdat ze eenvoudig en snel te maken zijn en anderzijds omdat onze zoon er van smult. Deze broccolistamppot met spekjes en ei is één van zijn favorieten en gaat er altijd goed in. Je hebt er weinig voor nodig en het staat binnen een half uurtje op tafel.

Ik maakte deze broccolistamppot omdat de oma van een vriendje van zoonlief dit vaak maakt. Haar kleinkinderen zijn er dol op en ook hier thuis werd de stamppot goed ontvangen. Wil je deze makkelijke en lekkere stamppot ook eens proberen? Hieronder vind je het snelle recept, ideaal voor een doordeweekse dag,

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 grote stronk broccoli of 2 kleintjes
  • 200 gr. spekreepjes
  • 5 hardgekookte eieren
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout

Bereidingswijze

Breng in een flinke stamppotpan een laag water aan de kook. Schil de aardappels en snijd in niet al te grote en gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Kook intussen in een apart pannetje de eieren hard. Zet op met koud water en laat ongeveer zes minuten koken zodra het water kookt. Spoel even onder koud water en pel ze direct. Bewaar de gepelde eieren in een kommetje koud water.

Kook de broccoli mee

Snijd de roosjes van de broccoli. Snijd de stronk zelf in kleine stukjes. Als de aardappels 5 minuten koken doe je de in stukjes gesneden stronk in de pan. Nog eens 5 minuten later doe je ook de broccoliroosjes erbij. Bak intussen de spekreepjes aan in een koekenpan tot ze krokant zijn. Schep met een bakspaan of schuimspaan de spekjes uit de pan en houd deze even apart. Bewaar het bakvet in de pan, bijvoorbeeld op een laag vuurtje op het fornuis.

Maak de stamppot af

Giet na 20 minuten de aardappels met de broccoli af en stamp fijn met een stamper. Voeg het bakvet toe met een klontje roomboter en een scheutje melk. Kruid naar smaak met peper en zout en stamp alles nog even goed door. Snijd nu één gepeld ei in blokjes. Dit gaat makkelijk in een eiersnijder. Snijd het ei nin plakjes, draai een kwartslag en snijd nogmaals. Roer het gesneden ei door de stamppot en roer er tot slot de gebakken spekjes doorheen.

De overige eieren snijd je in plakjes. Schep de broccolistamppot op de borden/ Serveer met bovenop wat gesneden stukjes hardgekookt ei. Eet smakelijk!

Koken, stampen, snijden

Stamppotpan

In een grote pan kan je alles koken én stampen, ook handig voor soepen.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 490 kcal.
  • Vetten: 24 gr.
    - waarvan verzadigd: 10 gr.
  • Koolhydraten: 39 gr.
    - waarvan suiker: 3 gr.
  • Vezels: 8 gr.
  • Eiwitten: 24 gr.
  • Zout: 2.4 gr. (960 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Stamppot broccoli met spekjes en ei

Stamppot broccoli met spekjes en ei

Stamppot broccoli met spekjes en ei

Stamppot broccoli met spekjes en ei

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik en Jens