Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes

Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes

Deze stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes zette ik laatst op tafel. Eigenlijk wilde ik iets anders maken maar helaas was de savooiekool op. Ik koos er dus voor om een Chinese kool te kopen en wat ingrediënten aan te passen. Bijvoorbeeld de ketjap en gebakken uitjes geven deze stamppot een heerlijke smaak.

De Chinese kool sneed ik in reepjes terwijl de spekreepjes en shiitakes in de pan zaten. Hierna bakte ik de reepjes kool nog kort mee. In de tussentijd stonden de aardappels op het vuur. Al met al stond deze lekkere stamppot met Chinese kool in een half uurtje op tafel. Lekker en makkelijk voor doordeweeks.

Lijkt deze lekkere stamppot met een Oosters tintje je ook wel iets? Dan lees je hieronder hoe je deze thuis eenvoudig zelf maakt. En zet je toch liever een andere stamppot op tafel? Dan vind je hier veel meer makkelijke stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels
  • 1 Chinese kool
  • 200 gr. shiitakes
  • 200 gr. spekreepjes
  • 1 ui
  • gebakken uitjes
  • ketjap manis
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Kook hierin de aardappels in 20 minuten gaar. Giet af en laat kort droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid vervolgens met wat peper en zout en stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper.

Bak de spekjes en shiitakes

Zet intussen een ruime hapjespan op laag vuur en laat deze warm worden. Snijd de shiitakes in kleine blokjes. Verwijder eventueel de harde stukjes van de steel. Pel de ui en snipper deze. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan. Doe hier de gesnipperde ui en shiitakes in en bak een paar minuten. Als de ui glazig wordt voeg je de spekreepjes toe. Bak deze een paar minuten tot ze knapperig worden.

Chinese kool

Snijd tussendoor de Chinese kool in reepjes. Verwijder eventueel het buitenste blad en de hardste stukjes nerf. Voeg steeds wat Chinese kool toe aan de hapjespan en bak kort mee. Als je alle Chinese kool hebt gesneden en meegebakken zet je het vuur uit. Laat staan voor zo.

Maak de stamppot

Roer nu de gebakken Chinese kool, spekreepjes en shiitakes door de gestampte aardappels. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Roer er tot slot nog wat ketjap manis door, ook dit doe je naar smaak. Ik gebruikte ongeveer twee eetlepels. Eventueel kan je deze vervangen door sojasaus, dan wordt het net iets minder zoet. Schep de stamppot Chinese kool op de borden en strooi er wat gebakken uitjes over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes'
Afbeelding bij 'Stamppot Chinese kool met shiitakes en gebakken spekjes'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 463 kcal.
  • Vetten 22 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 46 gr.
  • Waarvan suikers 8 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 14 gr.
  • Zout 3.2 gr.
  • Natrium 1280 mg.