Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

IJsbergsla gebruik ik eigenlijk alleen voor het maken van een groene salade of als garnering op een broodje. Toen ik van iemand hoorde dat je met ijsbergsla ook een heerlijke stamppot kan maken moest ik dat natuurlijk eens proberen. En met succes, want de stamppot was erg lekker.

Ik heb stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam gemaakt. Een lekkere combinatie van smaken die je echt zo op tafel hebt staan. Wil je dus eens een wat anders stamppotje dan kan ik je deze stamppot met ijsbergsla zeker aanraden. Het makkelijke recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen
  • 800 gr. ijsbergsla
  • 2 rode uien
  • 200 gr. spekreepjes
  • klontje boter
  • peper en zout
  • scheutje melk
  • 100 gr. Old Amsterdam + wat extra

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een ruime pan op met een laagje water en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp tot een mooie stamppot, breng op smaak met wat peper en zout.

Verwarm een koekenpan op laag vuur en pel en snipper de rode uien. Bak terwijl de aardappelen staan te koken de spekjes en voeg na een paar minuten de gesnipperde rode ui toe. Bak een paar minuten tot de ui mooi glazig is geworden en de spekjes krokant zijn, doe het vuur uit en zet klaar voor zo.

Snijd de ijsbergsla in de lengte doormidden en daarna in dunne reepjes. Snijd de Old Amsterdam in zo klein mogelijke blokjes zodat deze zo goed smelten in de stamppot. Roer de gebakken ui, spekjes en de Old Amsterdam in de pan en roer alles goed door elkaar.

Voeg vlak voor het serveren beetje bij beetje de ijsbergsla toe en stamp alles goed door elkaar, breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout. Laat alles nog even goed warm worden en schep de stamppot op de borden. Snij nog een paar plakken kaas af en snijd deze in dunne reepjes, garneer je stamppotje hier mee.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens