Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

IJsbergsla gebruik ik eigenlijk alleen voor het maken van een groene salade of als garnering op een broodje. Toen ik van iemand hoorde dat je met ijsbergsla ook een heerlijke stamppot kan maken moest ik dat natuurlijk eens proberen. En met succes, want de stamppot was erg lekker.

Ik heb stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam gemaakt. Een lekkere combinatie van smaken die je echt zo op tafel hebt staan. Wil je dus eens een wat anders stamppotje dan kan ik je deze stamppot met ijsbergsla zeker aanraden. Het makkelijke recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen
  • 800 gr. ijsbergsla
  • 2 rode uien
  • 200 gr. spekreepjes
  • klontje boter
  • peper en zout
  • scheutje melk
  • 100 gr. Old Amsterdam + wat extra

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een ruime pan op met een laagje water en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp tot een mooie stamppot, breng op smaak met wat peper en zout.

Verwarm een koekenpan op laag vuur en pel en snipper de rode uien. Bak terwijl de aardappelen staan te koken de spekjes en voeg na een paar minuten de gesnipperde rode ui toe. Bak een paar minuten tot de ui mooi glazig is geworden en de spekjes krokant zijn, doe het vuur uit en zet klaar voor zo.

Snijd de ijsbergsla in de lengte doormidden en daarna in dunne reepjes. Snijd de Old Amsterdam in zo klein mogelijke blokjes zodat deze zo goed smelten in de stamppot. Roer de gebakken ui, spekjes en de Old Amsterdam in de pan en roer alles goed door elkaar.

Voeg vlak voor het serveren beetje bij beetje de ijsbergsla toe en stamp alles goed door elkaar, breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout. Laat alles nog even goed warm worden en schep de stamppot op de borden. Snij nog een paar plakken kaas af en snijd deze in dunne reepjes, garneer je stamppotje hier mee.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam
Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam
Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam
Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens