Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst

Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Hoofdgerecht
40 minuten
4 personen

Deze stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst is een echte wintermaaltijd. De aardse smaken van de knolselderij en pastinaak waren echt heerlijk in combinatie met de groene kool. Aardappelen hebben we helemaal niet gebruikt in deze stamppot.

En hoewel de beschrijving misschien anders doet vermoeden is deze stamppot echt heel makkelijk te maken. Het meeste werk zit hem in het snijden van de knolselderij, en ook dat heb je eigenlijk zo gedaan. Wil je deze winterse stamppot zelf eens maken dan vind je hieronder mijn recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 knolselderij
  • 400 gr. pastinaak
  • 1 groene kool
  • 200 gr. spekreepjes
  • 2 rookworsten
  • scheutje kookroom
  • klontje roomboter
  • gedroogde rozemarijn
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook.

Snijd de knolselderij met een scherp koksmes doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in dikke plakken en snijd de schil rondom weg met een officemes of keukenmesje. Snijd iedere plak vervolgens in kleine blokjes en houd apart voor zo.

Schil de pastinaken met een dunschiller en verwijder de boven- en onderkant. Snijd de pastinaken vervolgens in dikke plakken en snijd deze in kleinere blokjes. Doe bij de blokjes knolselderij en bewaar voor zo.

Snijd de groene kool met een koksmes doormidden en leg beide helften plat op een snijplank. Snijd iedere helft vanaf de bovenkant tot aan de stronk in reepjes, verwijder de dikkere stukjes van de stronk. Draai je snijplank een kwartslag en snijd de reepjes klein.

Doe de knolselderij en pastinaak in de stamppotpan en breng het water opnieuw aan de kook. Als het water weer kookt doe je de groene kool erbovenop en laat je alles ongeveer 20 minuten koken op laag vuur. Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje kookroom, een klontje roomboter en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Stamp tot een mooie stamppot en kruid naar smaak met peper en zout.

Zodra de knolselderij, pastinaak en groene kool aan de kook zijn bak je in een koekenpan de spekreepjes. Bak tot ze mooi bruin en krokant zijn en schep uit de pan. Bereid in de tussentijd ook de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking.

Roer de spekreepjes door de stamppot en schep deze op de borden, strooi er nog een klein beetje rozemarijn over. Snijd de rookworsten in plakjes of stukken en serveer bij de stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens