Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons

Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons
Hoofdgerecht
25 minuten
4 personen

Tijdens de herfstvakantie zijn we er even lekker tussenuit geweest naar het noorden van Duitsland, om precies te zijn aan de Oostzee. Daar hebben we volop genoten van de schitterende omgeving, de vriendelijke mensen en het lekkere Duitse eten. Wat me opviel is dat ze daar dol zijn op Zwiebeln und Pilze, in normaal Nederlands gebakken ui en champignons.

Natuurlijk moesten we ook zelf af en toe koken en hebben we deze Zwiebeln und Pilze gecombineerd met een lekker stamppotje met witte kool. Heerlijk met stukjes varkensvlees en zoals met veel stamppotten ook nog eens heel makkelijk te maken. Hier vind je het recept van deze lekkere stamppot met een ‘Duits tintje’.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 grote witte kool
  • 250 gr. champignons
  • 3 uien
  • ca. 300 gr. varkensvlees
  • 50 gr. roomboter
  • scheutje melk
  • boter om te bakken

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de witte kool in vieren, verwijder de harde kern en snijd ieder kwart vervolgens in reepjes. Zet een grote pan op met wat water en voeg eerst de aardappelen en daar bovenop de reepjes witte kool toe zodra het water kookt. Bestrooi met wat versgemalen peper en laat alles 20 minuten koken met een deksel op de pan.

Snijd intussen het varkensvlees in stukjes en strooi er wat peper en zout over. Snijd de champignons in plakjes en de uien in halve ringen. Als de aardappelen en witte kool nog zo'n 10 minuten moeten koken verwarm je wat boter of olijfolie in een pannetje en bak je daar de gesneden uien en champignons even in aan. Bestrooi met wat peper en zout en voeg daarna de stukjes varkensvlees toe, laat nog zo'n 7 minuten bakken tot het vlees goed gaar is en schep tussendoor regelmatig even om.

Giet de aardappelen en de witte kool af en stamp goed fijn met een aardappelstamper. Voeg de roomboter toe en een scheutje melk en stamp nog even aan totdat je een smeuïg stampootje hebt. Schep de stampoot op een bord en doe daar de gebakken uien, champignons en het varkensvlees bij. Eventueel nog een beetje bakvet er overheen scheppen en smullen maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons
Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons
Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons
Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens