Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes

Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes
Hoofdgerecht
40 minuten + 3 uur stoven
4 personen

Dit vegetarische stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes is makkelijk te maken. Je moet er alleen even de tijd voor nemen. Het jackfruit moet namelijk een paar uur in de pan liggen. Om de juiste structuur te krijgen en om alle smaken goed op te nemen.

Jackfruit staat al een tijdje bekend als een goede vervanger voor stoofvlees. Na bereiding heeft het er inderdaad wel iets van weg. Maar verwacht niet dat je geen verschil met echt stoofvlees proeft. Zie het gewoon als een totaal ander gerecht dat toevallig heel lekker smaakt. Omdat jackfruit zelf weinig smaak heeft gebruik je iets meer kruiden dan normaal.

Je kan jackfruit gewoon in de supermarkt kopen. Het is verkrijgbaar in blik en te vinden bij de conserven. Dit is dan de ‘jonge variant’. Wij aten het met lekker dikke frietjes uit de airfryer en gekookte snijbonen. Het recept voor dit vegetarische stoofpotje vind je hieronder. En hier vind je nog veel meer vegetarische recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 blikken jackfruit van 550 gram
  • 1 el. bloem
  • 1 l. groentebouillon
  • 33 cl. bruin bier
  • 5 sjalotjes
  • 1 winterpeen
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierbladen
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 tl. tomatenpuree
  • 1 el. appelstroop
  • 1 el. donkere basterdsuiker
  • gemalen kaneel
  • Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • 100 gr. roomboter

En verder

  • 1 kg. aardappels, iets kruimig
  • arachideolie
  • grof zeezout
  • 800 gr. snijbonen
  • mayonaise

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid in een aparte pan een liter groentebouillon. Je kan een verse bouillon trekken van groenterestjes of blokjes gebruiken. Verhit in een steelpan ook vast het bruine bier. Stort intussen de jackfruit uit het blik in een vergiet. Laat dit kort uitlekken. Snijd de stukken in kleinere blokjes en doe in een mengkom.

Voeg hier een eetlepel bloem aan toe en schep door elkaar. Kruid hierna met Provençaalse kruiden, gemalen kaneel en flink wat peper en zout. Ik gebruikte zelf drie theelepels kruiden en twee theelepels kaneel. Schep nogmaals goed om en laat even staan. Verhit tussendoor een braadpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt.

Bereid het stoofpannetje

Pel de sjalotten en snijd deze fijn. Smelt de roomboter in de braadpan en voeg de gesneden sjalotten toe. Bak ze een paar minuten en doe er dan het jackfruit bij. Schep een paar minuten om op hoog vuur. Snijd intussen de winterpeen in de lengte doormidden. Hierna snijd je de peen in dunne reepjes. Voeg toe aan de braadpan en bak kort mee. Bind intussen de takjes rozemarijn en tijm aan het kaneelstokje. Gebruik hiervoor braadgaren. Steek de kruidnagels in de laurierbladen. Giet voorzichtig de warme bruine bier in de braadpan en doe er ongeveer een kwart van de bouillon bij.

Schep er vervolgens de appelstroop bij, de tomatenpuree en de bruine basterdsuiker. Schep alles goed om en voeg tot slot het kaneelstokje met de kruiden en de laurierbladen toe. Kruimel de ontbijtkoek boven de braadpan en breng aan de kook. Als alles begint te pruttelen zet je een vlamverdeler onder de braadpan. Draai het vuur laag zodat het nog net een beetje borrelt. Zet een deksel op de pan en laat alles nu drie uur stoven. Schep tussendoor regelmatig om en voeg indien nodig wat extra bouillon toe.

Maak de friet

De verse friet wordt het lekkerst als je deze een uur in koud water laat staan. Zelf schil ik de aardappels niet. Snijd ze in dikke frieten en doe in een mengkom met water. Hierna kan je de friet op verschillende manieren bereiden. In de oven, in de airfryer of gewoon in de frituur. Bereid je ze in de oven of frituur dan dep je de friet eerst droog met een theedoek. Gebruik je de airfryer dan doe je ze er nat en al in.

Airfryer: bak de friet tien minuten op 120 graden, schud na vijf minuten om. Doe vervolgens in een mengkom en schep om met arachideolie en grof zeezout. Bak vervolgens 25 minuten op 180 graden en schud om de vijf minuten om.

Oven: verwarm de oven voor op 180 graden. Schep de drooggedepte friet om met wat bloem en verdeel over twee bakplaten. Bak 20 minuten en haal de bakplaten uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 200 graden en hussen intussen de friet om. Bak hierna nog 15 minuten op 200 graden.

Frituur: bak de friet vijf minuten voor op 150 graden. Haal uit de frituurmand en laat afkoelen op keukenpapier. Vlak voor het opdienen bak je de friet nog zo'n vijf minuten op 180 graden.

Kook de snijbonen

Breng in een pan een laagje water aan de kook. Snijd de puntjes van de snijbonen en snijd de bonen in blokjes of ruitjes. Doe in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Kook de snijbonen ongeveer tien minuten en giet af.

Serveren

Zet het vuur onder de braadpan wat hoger om het vocht in te koken tot de gewenste dikte. Schep de gestoofde stukjes jackfruit met de saus op de borden. Schep hier de dikke friet naast met wat mayonaise. Tot slot verdeel je de gekookte snijbonen over de borden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes
Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes
Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes
Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes
Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes
Stoofpotje van jackfruit met dikke frieten en snijboontjes

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 844 kcal.
  • Vetten 38 gr.
  • Waarvan verzadigd 15 gr.
  • Koolhydraten 94 gr.
  • Waarvan suikers 23 gr.
  • Vezels 29 gr.
  • Eiwitten 11 gr.
  • Zout 4.1 gr.
  • Natrium 1640 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens