Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)

Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)
Hoofdgerecht
25 minuten
12 stuks

Met een zevenjarige zoon in huis staan er natuurlijk regelmatig pannenkoeken op tafel. Deze volkoren pannenkoeken met een klein beetje bloem zijn een net iets gezonder alternatief en toch héél erg lekker. Gewoon naturel of met een topping bijvoorbeeld.

Omdat ik pure volkoren pannenkoeken net iets te machtig vind heb ik er toch een klein deel bloem doorheen gemengd. Door ook nog een beetje gesmolten roomboter door het beslag te mengen worden deze pannenkoeken zelfs nog lekkerder.

Natuurlijk kan je de bloem ook nog vervangen door volkorenmeel, zo krijg je pure volkoren pannenkoeken. Met het makkelijke recept hieronder bak je er ongeveer twaalf, maar pas de hoeveelheden gerust aan als je er meer wilt maken.

Liever andere pannekoeken? Wat dacht je van deze luchtige pannenkoeken, deze roggepannenkoeken met spek en kaas of deze spinaziepannenkoeken. En hier vind je nog veel meer pannenkoekenrecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (12 stuks)

  • 175 gr. volkorenmeel
  • 75 gr. bloem
  • 650 ml. melk
  • 3 eieren
  • 40 gr. roomboter
  • 1/2 tl. zout
  • boter of olie om te bakken

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm vast twee koekenpannen op laag vuur, laat ze goed heet worden.

Doe intussen het volkorenmeel en de bloem in een mengkom en roer met een garde door elkaar. Snijd het stukje roomboter in kleine blokjes en smelt deze op laag vuur in een pannetje met een dikke bodem. Heb je deze niet dan kan je de boter au bain marie smelten, zet daarvoor een pannetje in een wat grotere pan waarin een laagje kokend water zit.

Voeg een kwart van de melk en de drie eieren toe in de mengkom. Roer met een handmixer of met de garde tot een glad mensel. Voeg nu het zout toe en de rest van de melk en meng alles goed door elkaar. Doe er tenslotte de gesmolten roomboter bij en meng nogmaals.

Verhit een klein beetje boter of olie in de koekenpannen en schep er met een soeplepel een portie beslag in. Draai de pannen een beetje rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem loopt. Draai de pannenkoeken om als de bovenkant net begint te stollen. Bak de andere kant bruin en schuif ze op een bord. Herhaal voor de overige pannenkoeken.

Tip: je vers gebakken pannenkoeken goed warm houden? Zet een bord op een pan waar een laagje heet water inzit, bewaar hier de al gebakken pannenkoeken op en dek af met een tweede bord.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)
Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)
Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)
Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)
Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens