Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Ik ben dol op witlof met ham en kaas uit de oven. Een gerechtje dat iedereen wel kent en dat ik al lekker vind van jongs af aan. Ik heb hier een heerlijke variant op gemaakt. Hierbij heb ik de rolletjes witlof nog eens in bladerdeeg verpakt. In combinatie met aardappeltjes uit de oven een heerlijk maaltje dat zo op tafel staat.

Dit recept is gebaseerd op een recept dat op Smulweb staat. Ik heb de witlof maar kort gekookt. Daarna heb ik ze nog eens goed uitgeknepen. De stronkjes zien er dan niet meer uit maar je verpakt ze toch. Op deze manier heb je geen last van overtollig vocht . Bovendien worden je witlofpakketjes op deze manier heerlijk knapperig.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappelen
  • 6 tot 8 stronkjes witlof*
  • 6 tot 8 blaadjes bladerdeeg
  • 6 tot 8 plakken jong belegen kaas
  • 6 tot 8 plakken achter- of schouderham
  • olijfolie
  • grof zeezout

* Ik reken anderhalf stronkje per persoon, een goede eter kan er wel twee op. Door het bladerdeeg zijn ze echter wat machtiger dan normaal.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een pan met een laagje kokend water op.

Snijd het kontje van de stronkjes witlof en snijd met een scherp mesje de kern eruit. Verwijder eventueel de buitenste bladen en kook de witloof in 5 minuten beetgaar. Laat de gekookte witlof uitlekken en even afkoelen in een vergiet.

Boen intussen de aardappels even schoon en snijd deze in kleine partjes. Doe de aardappels in een ovenschaal en sprenkel er ruim olijfolie over. Hussel goed door elkaar en breng op smaak met grof zeezout.

Maak de rolletjes

Knijp de afgekoelde stronkjes witlof stevig uit boven je spoelbak om het ergste vocht te verwijderen. Het maakt niet uit dat de witlof er daardoor enigzins verfrommeld uit komt te zien, je verpakt ze zo toch en ziet er dan niets meer van.

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat deze een paar minuten ontdooien. Trek het bladerdeeg een beetje uit zodat je de stronkjes er zo in hun geheel in kan verpakken. Wikkel ieder stronkje witlof in een plak ham en dat weer in een plak kaas.

Leg het rolletje nu schuin op het bladerdeeg en vouw het deeg er omheen, zorg dat de witlof aan alle kanten is ingepakt. Leg de ingepakte rolletjes met de naad aan de onderkant in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de witlof in bladerdeeg

Zet de aardappeltjes 30 minuten in de oven en schuif na 5 minuten de pakketjes witlof erbij. Schep halverwege de aardappeltjes even om en verhoog de laatste 5 minuten de oventemperatuur naar 225 graden. Na een half uurtje is alles klaar en kan je het opdienen, eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 767 kcal.
  • Vetten 36 gr.
  • Waarvan verzadigd 17 gr.
  • Koolhydraten 76 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 3.2 gr.
  • Natrium 1280 mg.