Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Ik ben dol op witlof met ham en kaas uit de oven, een gerechtje dat iedereen wel kent en dat ik al lekker vind van jongs af aan. Ik heb hier een heerlijke variant op gemaakt waarbij ik de witlofrolletjes nog eens in bladerdeeg heb verpakt. In combinatie met aardappeltjes uit de oven een heerlijk maaltje dat zo op tafel staat.

Dit recept is gebaseerd op een recept dat op Smulweb staat. Ik heb de witlof maar kort gekookt en daarna goed uitgeknepen, de stronkjes zien er dan niet meer uit maar je verpakt ze toch. Op deze manier heb je geen last van overtollig vocht en worden je witlofpakketjes heerlijk knapperig.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen
  • 6 tot 8 stronkjes witlof*
  • 6 tot 8 blaadjes bladerdeeg
  • 6 tot 8 plakken jong belegen kaas
  • 6 tot 8 plakken achter- of schouderham
  • olijfolie
  • grof zeezout

* Ik reken anderhalf stronkje per persoon, een goede eter kan er wel twee op. Door het bladerdeeg zijn ze echter wat machtiger dan normaal.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een pan met een laagje kokend water op.

Snijd het kontje van de stronkjes witlof en snijd met een scherp mesje de kern eruit. Verwijder eventueel de buitenste bladen en kook de witloof in 5 minuten beetgaar. Laat de gekookte witlof uitlekken en even afkoelen in een vergiet.

Boen intussen de aardappels even schoon en snijd deze in kleine partjes. Doe de aardappels in een ovenschaal en sprenkel er ruim olijfolie over. Hussel goed door elkaar en breng op smaak met grof zeezout.

Knijp de afgekoelde stronkjes witlof stevig uit boven je spoelbak om het ergste vocht te verwijderen. Het maakt niet uit dat de witlof er daardoor enigzins verfrommeld uit komt te zien, je verpakt ze zo toch en ziet er dan niets meer van.

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat deze een paar minuten ontdooien. Trek het bladerdeeg een beetje uit zodat je de stronkjes er zo in hun geheel in kan verpakken. Wikkel ieder stronkje witlof in een plak ham en dat weer in een plak kaas.

Leg het rolletje nu schuin op het bladerdeeg en vouw het deeg er omheen, zorg dat de witlof aan alle kanten is ingepakt. Leg de ingepakte rolletjes met de naad aan de onderkant in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet de aardappeltjes 30 minuten in de oven en schuif na 5 minuten de pakketjes witlof erbij. Schep halverwege de aardappeltjes even om en verhoog de laatste 5 minuten de oventemperatuur naar 225 graden. Na een half uurtje is alles klaar en kan je het opdienen, eet smakelijk.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens