Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven
Hoofdgerecht
10 minuten + 30 minuten oven
4 personen

Ik ben dol op witlof met ham en kaas uit de oven. Een gerechtje dat iedereen wel kent en dat ik al lekker vind van jongs af aan. Ik heb hier een heerlijke variant op gemaakt. Hierbij heb ik de rolletjes witlof nog eens in bladerdeeg verpakt. In combinatie met aardappeltjes uit de oven een heerlijk maaltje dat zo op tafel staat.

Dit recept is gebaseerd op een recept dat op Smulweb staat. Ik heb de witlof maar kort gekookt. Daarna heb ik ze nog eens goed uitgeknepen. De stronkjes zien er dan niet meer uit maar je verpakt ze toch. Op deze manier heb je geen last van overtollig vocht . Bovendien worden je witlofpakketjes op deze manier heerlijk knapperig.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen
  • 6 tot 8 stronkjes witlof*
  • 6 tot 8 blaadjes bladerdeeg
  • 6 tot 8 plakken jong belegen kaas
  • 6 tot 8 plakken achter- of schouderham
  • olijfolie
  • grof zeezout

* Ik reken anderhalf stronkje per persoon, een goede eter kan er wel twee op. Door het bladerdeeg zijn ze echter wat machtiger dan normaal.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een pan met een laagje kokend water op.

Snijd het kontje van de stronkjes witlof en snijd met een scherp mesje de kern eruit. Verwijder eventueel de buitenste bladen en kook de witloof in 5 minuten beetgaar. Laat de gekookte witlof uitlekken en even afkoelen in een vergiet.

Boen intussen de aardappels even schoon en snijd deze in kleine partjes. Doe de aardappels in een ovenschaal en sprenkel er ruim olijfolie over. Hussel goed door elkaar en breng op smaak met grof zeezout.

Maak de rolletjes

Knijp de afgekoelde stronkjes witlof stevig uit boven je spoelbak om het ergste vocht te verwijderen. Het maakt niet uit dat de witlof er daardoor enigzins verfrommeld uit komt te zien, je verpakt ze zo toch en ziet er dan niets meer van.

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat deze een paar minuten ontdooien. Trek het bladerdeeg een beetje uit zodat je de stronkjes er zo in hun geheel in kan verpakken. Wikkel ieder stronkje witlof in een plak ham en dat weer in een plak kaas.

Leg het rolletje nu schuin op het bladerdeeg en vouw het deeg er omheen, zorg dat de witlof aan alle kanten is ingepakt. Leg de ingepakte rolletjes met de naad aan de onderkant in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de witlof in bladerdeeg

Zet de aardappeltjes 30 minuten in de oven en schuif na 5 minuten de pakketjes witlof erbij. Schep halverwege de aardappeltjes even om en verhoog de laatste 5 minuten de oventemperatuur naar 225 graden. Na een half uurtje is alles klaar en kan je het opdienen, eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven
Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven
Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven
Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven
Witlof met ham en kaas in bladerdeeg en aardappeltjes uit de oven

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 767 kcal.
  • Vetten 36 gr.
  • Waarvan verzadigd 17 gr.
  • Koolhydraten 76 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 3.2 gr.
  • Natrium 1280 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens