Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven

Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Hoofdgerecht
15 minuten + 25 minuten oven
4 personen

Witlof met ham en kaas is een gouden combinatie, zo ook deze ‘Italiaanse variant’. Ik maakte namelijk witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven. Echt superlekker van smaak en ook nog eens makkelijk te maken.

Voor de ham gebruikte ik prosciutto crudo maar je kan bijvoorbeeld ook parmaham of serranoham gebruiken. Verder koos ik voor zowel buffelmozzarella als gewone kaas, daar kan je immers niet genoeg van hebben. Een overheerlijke witlof ham kaas is het gevolg, echt een aanrader!

Wij aten deze witlof met prosciutto en mozzarella met makkelijke aardappels uit de oven. De schil iets geplet zodat ze lekker krokant worden, na tien minuten zet je de witlof erbij en een kwartier later kan je al aan tafel.

Wil je deze heerlijke witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven zelf maken? Het supermakkelijke en wel heel erg lekkere recept vind je hieronder. Wij gaan deze variant zeker vaker maken, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 8 stronkjes witlof
  • 8 grote plakken proscioutto crudo
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 100 gr. belegen kaas, geraspt
  • rozemarijn
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet twee ingevette ovenschalen klaar. Zet ook alvast een pan op het vuur en breng een flinke laag water aan de kook. Breng in een tweede wat grotere pan een laagje water aan de kook.

Verwijder eventueel het buitenste blad van de witlof en kook de stronkjes 15 minuten in de grotere pan. Boen de aardappels schoon en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels met schil in acht minuten voor in de kleinste pan.

Giet af in een vergiet en laat kort droogstomen. Verdeel de aardappels over een van de ovenschalen met de schil naar boven. Druk de aardappels een beetje plat met een flinke vork zodat de schil barst. Bestrooi met grof zeezout en olijfolie en wat fijngehakte rozemarijn. Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven, na tien minuten doe je de witlof erbij.

Giet de witlof af en laat uitlekken in een vergiet. Als de witlof iets is afgekoeld knijp je deze uit met de hand, zo kan het ergste vocht eruit. Laat de buffelmozzarella uitlekken en knijp ook hier het vocht ui. Zet alvast de tweede ovenschaal klaar.

Leg een plak gedroogde ham schuin op een snijplank, pluk stukjes van de mozzarella en verdeel over de ham. Leg hier een uitgelekt stronkje witlof op en kruid met wat peper. Rol de ham nu om de witlof en leg het geheel in de ovenschaal, herhaal voor de overige stronkjes. Bestrooi met de geraspte kaas en schuif de laatste 15 minuten in de oven bij de aardappels.

Serveer de gebakken aardappels uit de oven en leg er op ieder bord twee stronkjes witlof met prosciutto en mozzarella bij.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens