Witlof ovenschotel met champignons, spekjes en belegen kaas

Deze lekkere witlof ovenschotel met champignons, spekjes en belegen kaas is echt het proberen waard. Ik maakte de ovenschotel met gekaramelliseerde witlof die super smaakte met de zoute spekjes en de belegen kaas. Het was echt een heerlijke combinatie waar we van hebben zitten smullen.
De witlof karameliseer je met alleen wat suiker en boter, dit doe je gewoon in een hapjespan. In een tweede pan bak je de champignons en spekjes op waarna je alles op een laag aardappelpuree in de oven schuift. Deze witlof ovenschotel is erg makkelijk te maken en smaakt geweldig.
Gekarameliseerde witlof is trouwens ook erg lekker in andere recepten, bijvoorbeeld op een quiche of in een hartige taart. Of maak het gewoon als bijgerecht met aardappeltjes en een stukje vlees. Wil je deze witlof ovenschotel met champignons, spekjes en belegen kaas zelf maken dan vind je hieronder mijn recept.
Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.
Recept
Ingrediënten (4 personen)
- 1 kg. aardappels, kruimig
- 6 stronkjes witlof
- 250 gr. champignons
- 200 gr. spekreepjes
- 150 gr. belegen kaas, geraspt
- 1 el. suiker
- roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar in een pan met ruim water en giet af. Doe er een klontje boter bij en een scheutje melk en stamp de aardappels tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met wat peper en zout en bewaar voor zo.
Als de aardappels opstaan verwarm je de oven vast voor op 200 graden. Vet ook alvast een ovenschaal van circa 30 bij 20 cm in met wat boter. Snijd de harde onderkant van de stronkjes witlof en halveer de witlof in de lengte. Smelt in een grote hapjespan een klontje boter met de suiker en leg de witlof met de platte kant in de gesmolten boter. Laat ongeveer vijf minuten stoven en draai de witlof om, laat nog vijf minuten op het vuur staan. Zet het vuur uit en zet een deksel op de pan.
Snijd intussen de champignons in vieren, borstel ze eerst even schoon. Smelt een klein klontje boter in een tweede hapjespan of flinke koekenpan en bak de spekjes en champignons tot de spekjes goudbruin zijn. Kruid met een beetje versgemalen peper en schep alles goed om.
Doe de aardappelpuree in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig, schep hier de gebakken spekjes en champignons op. Verdeel de halve stronkjes gekarameliseerde witlof over de ovenschaal en leg hierbij de platte kant naar boven. Strooi er tot slot de geraspte kaas overheen en zet de ovenschaal nog 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Keukenspullen
Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.
Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.