Witlofquiche met beenham en kaas

Witlofquiche met beenham en kaas
Hoofdgerecht
15 minuten + 25 minuten oven
4 personen

Ik ben dol op witlof met ham en kaas én op quiches. Daarom combineerde ik deze twee en maakte ik een heerlijke witlofquiche met beenham en kaas. Een makkelijk te maken quiche die gewoon geweldig lekker smaakt. Zeker eens proberen dus.

Het is belangrijk dat je de witlof heel goed uit laat lekken, anders wordt de bodem van de quiche te zompig. Daarom gebruikte ik voor de zekerheid wat paneermeel en legde ik twee plakken ham onderop. Het resultaat was een heerlijke quiche die vol van smaak was. Hieronder vind je mijn recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 tot 5 stronkjes witlof
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 rode ui
  • 100 gr. beenham
  • 150 gr. Turkse yoghurt*
  • 4 eieren
  • 150 gr. geraspte jonge kaas
  • paneermeel
  • boter om in te vetten
  • olijfolie
  • peper en zout

* Heb je geen Turkse yoghurt dan kan je ook 125 gr. crème fraiche gebruiken.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een ingevette quichevorm of springvorm klaar. Zet ook vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt.

Snijd de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de buitenste bladen. Halveer de stronkjes in de lengte en snijd met een scherp mesje de harde bittere kern eruit. Snij de stronkjes vervolgens in smalle reepjes. Pel de ui, snijd doormidden en maak er halve ringetjes van. Hou een paar ringetjes apart voor later.

Verhit wat olijfolie in de hapjespan, bak de witlof en rode ui ongeveer vijf minuten met wat peper en zout. Doe de witlof in een vergiet en laat wat afkoelen en goed uitlekken. Leg er een velletje vershoudfolie over en druk een paar keer stevig aan om het meeste vocht eruit te persen.

Ontdooi de plakjes deeg en bedek hier je ingevette quichevorm mee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en druk de overhangende randjes weg. Strooi er wat paneermeel op en leg twee plakken beenham op de bodem. Schep hier het witlofmengsel op en scheur de rest van de beenham in reepjes. Verdeel deze over de quiche.

Meng in een mengkom de Turkse yoghurt met vier eieren en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met wat peper en zout en giet het eiermengsel in de quichevorm. Leg er de resterende halve uienringetjes op en strooi de rest van de kaas erover.

Bak de witlofquiche ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, laat vijf minuten in de vorm staan haal deze eruit. Snijd de witlofquiche in punten en smullen maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas
Witlofquiche met beenham en kaas

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens