Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Ik heb weer een heerlijke stamppot gemaakt deze week, namelijk een witlofstamppot met gerookte zalm en basilicum. Een makkelijk te maken stamppot met een verrassend zachte smaak die echt perfect combineert met de gerookte zalm en de fijngesneden basilicum.

Ik heb de stamppot gemaakt door eerst een romige aardappelpuree te bereiden en daar in crème fraiche gesmoorde witlof doorheen te roeren. Een beetje honing, gerookte zalm en verse basilicum maakten dit gerecht helemaal compleet. Hier vind je het recept van deze witlofstamppot, je moet hem zeker eens proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 stronkjes witlof
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 200 gr. gerookte zalm
  • 125 gr. crème fraiche
  • verse basilicum
  • vloeibare honing
  • citroensap
  • peper en zout
  • roomboter

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen 20 minuten in een grote pan ruim kokend water en giet ze daarna af. Laat de aardappelen van het vuur af nog even droogstomen en stamp er een romige aardappelpuree van met de helft van de crème fraiche. Kruid naar smaak met peper en zout en houd de aardappelpuree warm voor zo.

Zet vast een grote hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Maak de witlof schoon door met een scherp mesje de harde kern eruit te snijden. Halveer de witlof in de lengte en snijd deze daarna in kleine reepjes. Smelt een klontje roomboter in de hapjespan en bak de witlof hierin aan tot deze een beetje glazig wordt.

Besprenkel de witlof met een scheutje citroensap en giet er een beetje vloeibare honing overheen, roer nogmaals goed door elkaar en voeg de rest van de crème fraiche toe. Strooi er wat versgemalen peper en zout over, roer alles goed door elkaar zodat alle witlof bedekt is met crème fraiche en laat de witlof zo'n 5 minuten smoren op laag vuur.

Schep de gesmoorde witlof door de aardappelpuree en roer goed door elkaar. Snijd de gerookte zalm in blokjes of reepjes en voeg toe aan de witlofstamppot, voeg naar smaak wat fijngesneden basilicum toe en roer nogmaals goed door elkaar. Serveer de witlofstamppot met nog een klein snufje peper en wat extra basilicum.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens