Witlofstamppot met zalm en basilicum

Witlofstamppot met zalm en basilicum
Hoofdgerecht
25 minuten
4 personen

Ik heb weer een heerlijke stamppot gemaakt deze week, namelijk een witlofstamppot met gerookte zalm en basilicum. Een makkelijk te maken stamppot met een verrassend zachte smaak die echt perfect combineert met de gerookte zalm en de fijngesneden basilicum.

Ik heb de stamppot gemaakt door eerst een romige aardappelpuree te bereiden en daar in crème fraiche gesmoorde witlof doorheen te roeren. Een beetje honing, gerookte zalm en verse basilicum maakten dit gerecht helemaal compleet. Hier vind je het recept van deze witlofstamppot, je moet hem zeker eens proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 stronkjes witlof
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 200 gr. gerookte zalm
  • 125 gr. crème fraiche
  • verse basilicum
  • vloeibare honing
  • citroensap
  • peper en zout
  • roomboter

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen 20 minuten in een grote pan ruim kokend water en giet ze daarna af. Laat de aardappelen van het vuur af nog even droogstomen en stamp er een romige aardappelpuree van met de helft van de crème fraiche. Kruid naar smaak met peper en zout en houd de aardappelpuree warm voor zo.

Zet vast een grote hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Maak de witlof schoon door met een scherp mesje de harde kern eruit te snijden. Halveer de witlof in de lengte en snijd deze daarna in kleine reepjes. Smelt een klontje roomboter in de hapjespan en bak de witlof hierin aan tot deze een beetje glazig wordt.

Besprenkel de witlof met een scheutje citroensap en giet er een beetje vloeibare honing overheen, roer nogmaals goed door elkaar en voeg de rest van de crème fraiche toe. Strooi er wat versgemalen peper en zout over, roer alles goed door elkaar zodat alle witlof bedekt is met crème fraiche en laat de witlof zo'n 5 minuten smoren op laag vuur.

Schep de gesmoorde witlof door de aardappelpuree en roer goed door elkaar. Snijd de gerookte zalm in blokjes of reepjes en voeg toe aan de witlofstamppot, voeg naar smaak wat fijngesneden basilicum toe en roer nogmaals goed door elkaar. Serveer de witlofstamppot met nog een klein snufje peper en wat extra basilicum.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Witlofstamppot met zalm en basilicum
Witlofstamppot met zalm en basilicum
Witlofstamppot met zalm en basilicum
Witlofstamppot met zalm en basilicum
Witlofstamppot met zalm en basilicum
Witlofstamppot met zalm en basilicum
Witlofstamppot met zalm en basilicum

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens