Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas

Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Deze wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas is erg lekker en makkelijk te maken. Laatst stond deze bij ons op tafel, want hoewel het inmiddels lente is blijft de temperatuur nog steeds wat achter. Een niet al te zware stamppot kan met dit weer dus nog prima.

De wortels kookte ik mee met de aardappels. In een tweede pan bereidde ik tegelijkterijd de spekreepjes, prei en een uitje. Je bent met deze stamppot dus niet lang bezig waardoor deze ideaal is als je snel iets lekkers wilt eten. De oude kaas die ik er doorheen roerde zorgde voor net dat beetje extra pit dat deze stamppot kan gebruiken.

Krijg je ook zin in deze makkelijke stamppot? Dan vind je hieronder het lekkere en snelle recept. Eventueel kan je er nog wat fijngehakte bieslook over strooien. Niet alleen ter garnering maar ook voor de smaak.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels
  • 2 preien
  • 400 gr. bospeen
  • 1 ui
  • 250 gr. spekreepjes
  • 150 gr. belegen kaas
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • bieslook, optioneel

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Verwarm ook een grote hapjespan op laag vuur. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Maak in de tussentijd de wortels schoon en snijd in stukken, doe na acht minuten bij de aardappels en kook nog zo'n 12 minuten mee.

De spekreepjes en prei

Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui hier glazig in. Kruid tussendoor met wat peper en zout. Voeg de spekreepjes toe zodra de ui glazig is en bak krokant. Snijd intussen de prei in ringetjes en bak deze nog kort mee met de ui en spekjes. Zodra de prei ook glazig wordt zet je het vuur uit.

Stamp de stamppot

Snijd een stukje oude kaas in kleine blokjes of rasp deze. Stamp de aardappels en wortels fijn met een scheutje warme melk en een klontje roomboter. Kruid met wat peper en roer er dan de gebakken spekreepjes, prei en ui doorheen. Meng ook de oude kaas door de stamppot en laat deze smelten.

Schep de wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas op de borden. Hak eventueel wat bieslook fijn en strooi deze over de stamppot. Tip: voor een wat spannendere smaak kan je tegelijk met de oude kaas een eetlepel (grove) mosterd door de stamppot roeren.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas
Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas
Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas
Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas
Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 646 kcal.
  • Vetten 36 gr.
  • Waarvan verzadigd 17 gr.
  • Koolhydraten 49 gr.
  • Waarvan suikers 12 gr.
  • Vezels 9 gr.
  • Eiwitten 24 gr.
  • Zout 3.5 gr.
  • Natrium 1400 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens