Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes

Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Hoofdgerecht
15 minuten + 35 minuten oven
4 personen

Frietjes uit de oven, ik ben er helemaal dol op. Ze zijn makkelijk te maken en eigenlijk altijd lekker, zo maakte ik een lekkere variant op mijn frites uit de oven. Deze zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes is een echte traktatie, voor jong én oud.

Je hoeft er eigenlijk weinig voor te doen, je wast en snijdt de aardappels en de oven doet de rest. Ook de worstenbroodjes maak je eenvoudig in de oven, je kan ze helemaal kruiden naar eigen smaak. Hieronder vind je het recept zoals wij laatst zoete aardapel frites met worstenbroodjes aten. Ik hoop dat het je net zo zal smaken als ons.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. zoete aardappelen
  • ca. 500 gr. rundergehakt
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • chilivlokken
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 6 takjes tijm
  • 2 tl. zoete honing
  • 1 ei
  • zonnebloemolie
  • grof zeezout
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat én een ingevette ovenschaal klaar. Ris de blaadjes van de tijm en snij goed fijn met een koksmes.

Was de schil van de zoete aardappels onder de kraan en dep droog, boen goed schoon. Snijd de zoete aardappel in plakken van ongeveer een halve centimeter en snij daar vervolgens friet van. Doe de zoete aardappel friet in een mengkom en besprenkel met zonnebloemolie. Doe er het paprikapoeder bij, de helft van de fijngesneden tijm en grof zeezout naar smaak. Hussel alles goed door elkaar.

Normaal gesproken leg ik altijd een vel bakpapier op de ovenplaat als ik friet maak, deze keer niet. Verdeel de zoete aardappel frietjes over de bakplaat, zorg dat het zoveel mogelijk verspreid ligt. Laat staan voor zo. Door de zoete aardappels rechtstreeks op de bakplaat te bakken worden ze iets knapperiger. Niet zo knapperig als echte friet trouwens, ze blijven een beetje zacht.

Doe het gehakt in een mengkom en doe hier de rest van de tijm bij, de honing, chilivlokken naar smaak en versgemalen peper en zout bij. Kneed alles goed door elkaar en verdeel het gehakt in acht porties. Ontdooi intussen ook de velletjes bladerdeeg, niet te lang anders worden ze hard. Klop het ei los in een apart kommetje.

Rol het gehakt in worstjes die net niets korter zijn dan de breedte van het bladerdeeg. Leg steeds een worstje onderaan een plakje deeg en smeer de rest van de binnenkant in met het eiermengsel. Rol het bladerdeeg om het worstje en leg in de ovenschaal. Smeer ook de buitenkant in met het eiermengsel, herhaal dit voor de overige zeven worstenbroodjes.

Schuif de ovenplaat met de ovenfriet in de gril en zorg dat je er een ovenrooster boven kan schuiven, op dit ovenrooster zet je de ovenschaal met de worstenbroodjes. Laat zowel de friet als de worstenbroodjes 30 minuten bakken in de oven. Schep de frietjes halverwege even om zodat alle kanten goed gebakken worden.

Als zowel de zoete aardappel friet als de worstenbroodjes goed bruin zijn haal je ze uit de oven. Serveer de frietjes met de worstenbroodjes, eventueel met een lekkere schep mayonaise.

Variaties: zowel de worstenbroodjes als de frites van zoete aardappel kan je kruiden naar wens. Maak de friet nog wat pittiger door er bijvoorbeeld ook chilivlokken of chilipoeder over te strooien. Vervang gewoon paprikapoeder eens voor gerookt paprikapoeder of expirementeer met andere kruiden. Exact hetzelfde geldt voor de worstenbroodjes. Het is bijvoorbeeld ook lekker om wat fijngesneden pancetta door het gehakt te mengen, een fijngehakt sjalotje of stukjes knoflook.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens