Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst

Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Ik ben echt dol op de Oosterse keuken. De combinatie van knapperige groenten, een stukje vlees of vis en de heerlijke sausjes vind ik echt genieten. Deze zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst was ook erg lekker. Een makkelijk recept dat je in 30 minuten klaar hebt.

Ik marineerde de zalm o.a. met sojasaus, ketjap manis en gembersiroop en bakte deze in de oven met wat donkere basterdsuiker. Ik maakte extra veel marinade die daarna heerlijk smaakte op de rijst en groenten. Wil je dit lekkere maaltje zelf eens maken dan vind je hier mijn recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. zalmfilet
  • 300 gr. rijst
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 250 gr. champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. ketjap manis
  • 1 el. arachideolie
  • 2 el. gembersiroop
  • 1 el. bruine basterdsuiker
  • 1 tl. sambal oelek, optioneel
  • sesamzaad
  • peper en zout
  • wokolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 170 graden en zet een ovenschaal klaar. Zet ook vast de wokpan op laag vuur om deze goed op te warmen. Zet een pan ruim kokend water op voor de rijst.

Meng de sojasaus, ketjap manis, arachideolie, gembersiroop en eventueel de sambal in de ovenschaal. Roer goed door elkaar en kruid met wat peper en zout. Leg de zalmmoot erin met de huidzijde aan de bovenkant, laat de marinade even intrekken en draai daarna om. Strooi er de bruine basterdsuiker en sesamzaad over en laat even staan voor zo.

Bereid alvast de rijst zoals aangegeven op de verpakking, ik koos voor basmatirijst die ongeveer 25 minuten moest koken. Zorg dat de zalm, die ongeveer 12 minuten in de oven moet, tegelijk klaar is met de rijst. Giet de rijst af en laat nog een paar minuten droogstomen van het vuur af, roer af en toe om.

Zet de ovenschaal met de zalmmoot en marinade in het midden van de voorverwarmde oven en laat zo'n 12 minuten garen. Als je basmatirijst kookt zet je de zalm er dus halverwege de kooktijd in, anders iets eerder.

Snij de preien in ringetjes, de rode paprika in reepjes en de champignons in plakjes. Zet apart voor zo. Pel de ui en snijd in vieren, snijd vervolgens in partjes. Plet en pel de knoflook en snijd goed fijn. Verhit een scheutje wokolie of arachideolie in de wokpan en bak de ui en knoflook hier op hoog vuur kort in aan. Voeg de gesneden groenten toe en roerbak ongeveer vijf minuten op hoog vuur.

Snijd de zalmmoot in vier gelijke stukken. Schep de rijst op de borden, schep de roergebakken groenten ernaast en leg er een stukje zalm bij. Schep de marinade uit de ovenschaal over de zalm, rijst en groenten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens