Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes

Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes

Regelmatig gebruik ik de oven voor het bereiden van een gerecht, en niet alleen bij ovenschotels of traybakes. Ook bijvoorbeeld groenten kan je prima bereiden in de oven. Zoals deze winterpeen met tijm en honing die heerlijk zoet wordt na een half uurtje grillen.

Ik heb de zoete winterpeen gegeten met gebakken aardappeltjes en een lekker hamlapje. Een erg makkelijke en lekkere combinatie die je ook nog eens snel hebt gemaakt. Het recept vind je hieronder, dus warm die oven maar vast voor.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. winterpenen
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 4 hamlapjes, optioneel
  • 1 ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • vloeibare honing
  • klontje boter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • eventueel grof zeezout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet ook vast een ovenschaal klaar. Zet ook een pan op het vuur met kokend water om zo de aardappelen in voor te koken.

Schraap de penen even schoon onder de kraan en snijd de boven en onderkant eraf. Maak de penen droog met een schone theedoen en snij in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Doe de plakjes peen in de ovenschaal en ris de takjes tijm. Hak de tijm fijn en strooi over de peen.

Pel drie teentjes knoflook en de ui en snijd goed fijn, doe dit in de ovenschaal bij de peen. Giet er een scheutje olijfolie over en kruid met wat peper. Doe er tenslotte een lekkere scheut vloeibare honing over en hussel goed door elkaar.

Zet de ovenschaal zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven en hussel tussendoor een of twee keer de stukjes peen door elkaar.

Als je biologische aardappelen hebt boen je deze even schoon, anders schil je ze. Snijd de aardappelen in grove parten en kook zo'n 10 tot 15 minuten. Prik er af en toe met een vork in, zodra deze er soepel in gaat giet je de aardappelen af en laat je ze nog even droogstomen van het vuur af.

Verwarm een koekenpan en smelt hier een klontje roomboter in, doe er een scheutje olijfolie bij en bak de aardappelen in porties. Bak ze steeds een paar minuten tot de buitenkant goudbruin en krokant wordt, draai tussendoor om.

Bak de resterende teentjes gepelde knoflook mee, deze kan je opeten of er achteraf tussenuit vissen. Schep de gebakken aardappeltjes over in een aparte schaal en strooi er eventueel wat grof zeezout over.

Bereid eventueel het vlees tussendoor en schep alles op de borden zodra de zoete peen uit de oven klaar is. Bij mij duurt het meestal zo'n 30 minuten, probeer gewoon even een stukje om te kijken of ze lekker zacht zijn.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes'