Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen

Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Hoofdgerecht
20 minuten + ca. 25 minuten oven
4 personen

Zuurkool is zo’n groente die je wel of niet lust, een tussenweg is er volgens mij niet. Waar de een al misselijk wordt als hij er aan denkt kan het voor de ander niet vaak genoeg op tafel staan. Bij mij duurde het een flinke tijd voor ik zuurkool lekker vond, tot we op een dag bij vrienden aten en het op tafel stond. Sindsdien maak ik het ook zelf graag.

Je kan met zuurkool natuurlijk de traditionele stamppot maken maar deze zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen is een heel erg lekker alternatief. Gemaakt met een lekker romige aardappelpuree en een lekker krokant laagje is dit echt een heerlijk maaltje. Hier het recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr. kruimige aardappelen
  • 500 gr. zuurkool
  • 300 gr. rundergehakt
  • 2 appels
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 50 gr. rozijnen
  • 50 tot 100 ml. kookroom
  • paneermeel
  • bosje basilicum
  • peper en zout
  • roomboter
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en vet vast een ovenschaal in met wat boter.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, doe de zuurkool in een vergiet en laat deze uitlekken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet deze af. Doe hier de room bij en kruid met peper en zout en stamp tot een romige puree.

Snijd de paprika in kleine stukjes en pel en snipper de ui. Zet een hapjespan op het vuur en verwarm hier wat olijfolie in, bak de ui en stukjes paprika hier kort in aan. Doe het gehakt erbij en kruid met wat peper en zout. Rul het gehakt tot alles goed gebakken is en zet het vuur onder je pan uit.

Bedek de onderste laag van de ovenschaal met de helft van de aardappelpuree en strijk goed glad, snipper hier ruim basilicum over. Leg daar de helft van de uitgelekte zuurkool op. Snijd een appel in kleine blokjes en strooi deze samen met de rozijnen over de zuurkool.Bedek deze laag met het gehaktmengsel.

Leg hier de andere helft van de zuurkool overheen en bedek tenslotte met de andere helft van de aardappelpuree. Strijk weer mooi glad en strooi er een mooi laagje paneermeel overheen dat je bedekt met kleine blokjes roomboter. Schuif de ovenschaal zo'n 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.

Tip: zelf gebruik ik uitgelekte rauwe zuurkool in deze ovenschotel, zo proef je de zuurkool het best. Voor een wat zachtere smaak kan je de zuurkool afspoelen onder de kraan en uit laten lekker. Een andere optie is om de zuurkool tegelijk met het gehakt mee te bakken in de pan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens