Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes

Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Hoofdgerecht
40 minuten
4 personen

Ik kan het me eigenlijk niet meer voorstellen maar tot een paar jaar geleden lustte ik geen zuurkool. Nu vind ik het gelukkig erg lekker, zo maakte ik laatst deze zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes. Een supersmakelijk maaltje dat je echt eens moet proberen.

De smaak van de zuurkool is heerlijk in balans met de gekarameliseerde appeltjes. Als je er een stukje vlees bij wil kan ik je de pikante speklapjes aanbevelen, maar ook zonder vlees is deze stamppot erg lekker. Bovendien is het echt niet moeilijk om te maken en staat het ook nog eens zo op tafel. Hieronder vind je het makkelijke recept van deze zuurkoolstamppot.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappels
  • 500 gr. zuurkool
  • klontje boter
  • scheutje melk

Gekarameliseerde appeltjes:

  • 2 friszoete appels, bv. Jazz, Braeburn of Royal Gala
  • 2 el. bruine basterdsuiker
  • klontje boter
  • scheutje citroensap

Speklapjes:

  • 400 gr. speklapjes
  • 2 el. arachideolie
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 tl. sambal
  • peper en zout
  • boter om te bakken

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Meng de arachideolie, sojasaus, ketjap manis en sambal door elkaar in een schaal. Kruid naar smaak met peper en zout en laat de speklapjes hier 15 minuten in marineren. Draai de speklapjes een paar keer om zodat de marinade alle kanten bedekt.

Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Vul een flinke stamppotpan met een laag water en breng aan de kook, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Zet tegelijk een pannetje op het vuur met daarin de zuurkool en het vocht, laat op laag vuur warm worden.

Schil terwijl de aardappels en de zuurkool opstaan de appels en snijd in vieren. Snijd het klokhuis eruit en snijd de partjes vervolgens in kleinere stukjes. Smelt een klontje boter in een warme koekenpan en doe de stukjes appel hierin. Strooi er de bruine basterdsuiker over en een scheutje citroensap. Bak tot de suiker volledig is gesmolten en de appeltjes mooi bruin worden, schep regelmatig door elkaar. Zet het vuur uit en bewaar de appeltjes in de pan.

Zet intussen een tweede koekenpan of een hapjespan op het vuur en bak de gemarineerde speklapjes zo'n tien minuten. Keer de speklapjes regelmatig om tijdens het bakken. Als de speklapjes mooi bruin zijn zet je het vuur laagen houd je de speklapjes warm.

Giet de aardappels af en stamp met een klontje boter en een scheutje melk tot een gladde puree. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht, laat de rest even uitlekken en roer door de aardappelpuree. Breng op smaak met wat peper en zout en proef de zuurkool, wil je deze wat zuurder dan kan je er wat van het kookvocht bijdoen.

Serveer de zuurkool met de gekarameliseerde appeltjes en de pikante speklapjes. Schep wat van de jus van de speklapjes over de zuurkoolstamppot en je heerlijke stamppot is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Zuurkoolstamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens