
Een heerlijke Caesarsalade uit je eigen keuken
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 100 ml. zonnebloemolie
- 100 gr. pancetta
- 2 witte boterhammen
- 4 stevige tomaten
- 250 gr. Parmezaanse kaas (200 gr. fijngeraspt, 50 gr. schaafsel)
- 4 kropjes baby romaine sla
- 65 gr. ansjovisfilets uit blik
- 4 kipfilets
Voor de dressing
- 200 ml. zonnebloemolie
- 200 ml. Extra Vierge olijfolie
- 2 eieren
- 1 el. mosterd (bv. Dijonmosterd)
- 1 el. witte wijnazijn (of als je het in huis hebt sjalottenazijn)
- 2 ansjovisfilets uit blik
- 1 teentje knoflook
Bereidingswijze
Zet een grilpan op het vuur en zorg dat deze goed warm is, staat er toevallig een barbecue aan dan gebruik je deze. Kruid de kipfilets met peper en zout en grill deze zo'n 15 minuten tot ze goed gaar zijn, laat daarna afkoelen. Snijd daarna in kleine stukken. Snijd ook de ansovisfilets voor de salade in de lengte door tweeën.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan en snijd de pancetta in reepjes, bak deze reepjes in de hete olie tot ze krokant zijn en laat uitlekken op een keukenpapiertje terwijl je de olie in de pan houdt. Als je de reepjes blijft bewegen branden ze niet aan, even goed opletten want dit gaat snel.
Tip: ansjovisfilet is héél erg zout, als je niet van deze smaak houdt kan dat de salade verpesten. Je kan de ansjovis even weken in een kommetje melk om de ergste zoute smaak weg te krijgen, daarna droogdeppen en snijden. Of je voegt helemaal geen ansjovis toe en gebruikt gewoon wat zout. Zelf vind ik hem in deze salade wel lekker, verde rben ik ook geen fan van ansjovis.
Snijd de witte boterhammen in vierkante blokjes om hier croutons van te maken, bak de boterhamblokjes in de pan waar je net de pancetta hebt gebakken. Bak een paar minuten tot ze mooi goudkleurig worden en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Doe ze daarna direct in een kom en rasp er ca. 25 gr. Parmezaanse kaas over.
Snijd de tomaten ieder in acht partjes, bij een stevige tomaat blijft het vruchtvlees mooi zitten. Heb je tomaten waarbij dit erg dun is dan haal je deze eruit, anders wordt je salade te nat. Tomaten horen er officieel niet bij maar voor deze variant uit eigen keuken maak ik graag een uitzondering.
Maak de dressing
Scheid van één ei de dooier en het eiwit en breek het andere ei boven een grote kom. Doe hier de dooier van het eerste ei bij, de mosterd en een eetlepel azijn. Snijd de 2 ansjovisfilets voor de dressing in kleine stukjes en rasp het teentje knoflook fijn met een keukenrasp. Doe de fijngesneden ansjovis en de knoflook ook in de kom.
Klop de ingrediënten die nu in de kom zitten tot er een dikke massa is onstaan, doe er nu de zonnebloemolie en olijfolie bij terwijl je blijft roeren. De saus blijft redelijk dik maar dat hoort zo. Doe er tenslotte nog 175 gr. fijngeraspte Parmezaanse kaas bij en roer dit helemaal door de saus.
Je houdt veel dressing over maar kan deze prima bewaren in de koelkast. Lekker om snel door een andere salade te doen. Of je halveert de hoeveelheden maar dan heb je misschien net te weinig.
Serveren
Trek de blaadjes van de sla en doe deze in een grote kom, maak de sla aan met de dressing en roer net zolang tot de sla volledig bedekt is. Je kan nu kiezen de rest van de salade in de kom te maken of deze mooi op te maken op vier borden.
Als je de salade in een grote kom wilt opdienen stooi je er nu de croutons over, de pancetta, de stukken kip, de partjes tomaat en de in reepjes gesneden ansjovis. Tenslotte schaaf je er de Parmezaanse kaas over en kruid je de salade met wat versgemalen peper.
Serveer je het op borden verdeel dan de salade over vier borden en herhaal de vorige stappen. Heerlijk met een glas volle witte wijn zoals een Chardonnay of Chenin Blanc. Eet smakelijk :)
Recepten in je mail
