Een zoete salade met gekarameliseerde vijgen

Een zoete salade met gekarameliseerde vijgen

Het heeft best een tijd geduurd voor ik eindelijk eens salades ging eten. Ik was de fantasieloze salades gewend die je vaak als garnering bij een etentje kreeg en was daar meestal niet erg van gecharmeerd. Toen ik uiteindelijk ontdekte wat je allemaal met salades kan doen was ik echter snel om, en tegenwoordig maak ik ze dus ook erg vaak.

Ik was erg verrast door deze zoete salade met gekarameliseerde vijgen die ik ooit eens in een restaurantje kreeg. Ik heb zelf de rode ui toegevoegd voor een beetje pit en deze combineert prima met de zoete vruchten. Maar smaak is persoonlijk dus als het jou zonder ui lekkerder lijkt laat je deze gewoon weg.

Ondanks de gekarameliseerde vijgen is deze salade zo klaar. Het karameliseren doe ik namelijk niet in de oven maar gewoon in een pannetje. En zo kan jij dus binnen een kwartiertje deze feestelijke zoete salade op je bord hebben staan.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 6 vijgen
  • 3 el. vloeibare honing
  • 1 grapefruit
  • 1 sinaasappel
  • 1/2 honingmeloen
  • 1 ananas
  • 1 rode ui
  • geroosterde meloenpitten
  • 1 tl. bruine basterdsuiker
  • ricotta
  • scheutje citroensap
  • peper en zout
  • takje munt voor de garnering

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Snijd de vijgen doormidden en verwarm drie eetlepels honing in een koekenpan, meng er een klein beetje basterdsuiker en wat peper en zout doorheen. Zodra de honing goed warm is leg je de halve vijgen met de platte kant in je koekenpan en bakt ze een paar minuutjes aan. Beweeg de vijgen af en toe over de bodem van de pan en zorg dat de honing niet verbrand. Laat de vijgen afkoelen op een bordje.

Doe de ricotta vast in een zeef en laat dit even uitlekken boven de spoelbak of boven een kommetje. Brokkel of snijd de ricotta zodra deze is uitgelekt in kleine stukjes en bewaar voor zo. Pel de rode ui en snijd deze in flinterdunne ringetjes, doe een handje uienringen in een grote slakom.

Schil de grapefruit en de sinaasappel en zorg dat je ook het witte deel van de schil verwijdert. Hier vind je een hele handige video die je uitlegt hoe je citrusvruchten moet schillen. Snijd daarna mooie partjes van zowel de grapefruit als de sinaasappel en voeg deze toe in de slakom.

Als je een verse ananas hebt schil je deze ook. Het makkelijkst is het om de boven- en onderkant eraf te snijden en dan met een lang mes langs de binnenkant van de schil te snijden. Wip de ananas uit de schil, snijd in schijven en vervolgens in blokjes. Gebruik je ananas uit een blikje dan hoef je deze alleen in blokjes te snijden als dat nodig is. Doe ook de ananasblokjes in de slakom.

Maak mooie bolletjes uit de honingmeloen met een meloenschep, heb je deze niet dan kan je de meloen ook in blokjes snijden. Of probeer bolletjes te maken met 2 eetlepels, dat ziet er net iets leuker uit. Voor de smaak maakt het natuurlijk niets uit. Voeg ook de meloenbolletjes of blokjes toe in de slakom.

Schud of roer alle ingrediënten in de slakom goed door elkaar en voeg eventueel een klein beetje citroensap toe, zo behouden de vruchten hun kleur en haal je de smaak een beetje op. Rooster de meloenpitten in een droge maar hete koekenpan en laat kort afkoelen zodat ze nog een beetje warm blijven.

Opdienen

Schep het vruchtenmengsel nu op vier borden en strooi daar de stukjes ricotta overheen. Strooi wat geroosterde meloenpitten over en naast de vruchtsalade en leg bovenop ieder bord drie halve vijgen. Leg er een paar muntblaadjes op om te garneren én voor wat extra smaak. Zet op tafel een schaaltje geroosterde of gegrilde boterhammen en smullen maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een zoete salade met gekarameliseerde vijgen'