Italiaanse bol met carpaccio, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en truffelmayonaise
Recept
Ingrediënten
2 broodjes*
- 250 gr. bloem 00
- 7 gr. instant gist
- 150 ml water, handwarm
- 1 tl. suiker
- 1 el. olijfolie
- 1/2 tl zout
Voor het beleg:
- ca. 120 gr. carpaccio
- handje rucola
- 30 gr. pijnboompitjes
- Parmezaanse kaas
- truffelmayonaise
- peper en zout
* Wil je deze heerlijke broodjes sneller op tafel zetten? Koop dan kant-en-klare Italiaanse bollen bij de bakker of supermarkt.
Bereidingswijze
Het deeg voor de Italiaanse bollen kan je het best laten rijzen op een stabiele temperatuur. Kan je oven op 30 graden dan zou ik het deeg rustig in de oven laten rijzen, kies anders een plekje bij de verwarming of op een zonnige vensterbank. Gebruik je kant-en-klare Italiaanse broodjes dan kan je hier klikken om direct naar het beleggen van de pizzabollen te gaan.
Deeg bereiden met de keukenmachine
Zeef het bloem boven een mengkom en doe daarna in de kom van je keukenmachine, doe er het zout bij. Doe ongeveer 50 ml. handwarm water in een maatkan en doe hier de suiker en het gist bij. Roer goed door elkaar tot alles is opgelost en er belletjes verschijnen. Zet de keukenmachine aan en voeg langzaam het gistmengsel toe. Doe er daarna nog 100 ml. handwarm water en de olijfolie bij en blijf mengen tot zich een bal deeg vormt. Als de bal deeg makkelijk loslaat van de binnenkant van de kom ben je klaar met het kneden.
Deeg bereiden met de hand
Zeef het bloem boven een mengkom en stort daarna in een hoopje op je aanrecht. Maak in het midden een diepe kuil en strooi het zout rondom deze kuil op het deeg. Doe ongeveer 50 ml. handwarm water in een maatkan en doe hier de suiker en het gist bij. Roer goed door elkaar tot alles is opgelost en er belletjes verschijnen. Giet in de kuil en voeg direct de rest van het handwarme water en de olijfolie toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Dit kan je doen met je vingertoppen of bijvoorbeeld met een flinke vork zoals een saladevork.
Als alles is gemengd kneed je het ongeveer een kwartier met de handen tot je een soepel deeg hebt. Als het deeg niet meer aan je handen plakt ben je klaar met het kneden.
Rijzen
Vorm een mooie bol van het deeg en leg deze in een met olijfolie ingevette mengkom. Leg er een vochtige theedoek over of span er een stuk vershoudfolie over. Laat het deeg in de mengkom zo'n 60 minuten rijzen tot het volume ongeveer is verdubbeld. Haal het deeg uit de mengkom en kneed nogmaals met de handen tot een bol. Verdeel nu in twee gelijke porties en draai er twee mooie bollen van. Leg een vel bakpapier op het rooster van je oven en leg de bollen deeg erop. Leg er een vochtige theedoek of een stuk vershoudfolie over en laat nog 30 minuten rijzen.
Bakken
Als het deeg voor de tweede keer is gerezen maak je een scherp mes vochtig en snijd je er een paar inkepingen in aan de bovenkant. Verwarm je oven voor op 220 graden en bak de pizzabollen in ongeveer 30 minuten gaar. Haal ze er na 25 minuten even uit en klop met de bolle kant van een lepel op de onderkant. Klinkt het 'hol' dan zijn ze klaar, anders verleng je de oventijd met vijf minuten en controleert het nogmaals. Laat de pizzabollen een beetje afkoelen.
Beleggen
Snijd de Italiaanse bollen open en sprenkel wat olijfolie op de onderste helft, verdeel de rucola over de beide pizzabroodjes. Verdeel de plakjes carpaccio over de rucola en kruid met wat versgemalen peper en wat zout. Strooi de pijnboompitjes over de carpaccio en rasp er flink wat Parmezaanse kaas overheen. Bestrijk ruim met de truffelmayonaise en leg tot slot de bovenkant van de broodjes erop.