Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère

Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Lunchgerecht, Tussendoortjes
15 minuten + 20 minuten oven
8 stuks

Laatst mocht ik op de school van zoonlief kookles komen geven aan groep 3/4. Ik koos voor het maken van miniquiches, niet al te moeilijk en eigenlijk altijd lekker. Tijdens het proefkoken thuis maakte ik deze mini quiches met prei, parmaham en Gruyère. En ze waren echt heerlijk.

Voor de kookles op school verving ik de parmaham door spekblokjes en liet ik de zongedroogde tomaatjes weg. Ik dacht al dat deze kleine quiches een groot succes zouden worden en dat klopte, de kinderen hebben ervan gesmuld. Wil je ze zelf eens bakken dan vind je hier mijn recept. Lekker voor de lunch, als hapje of gewoon lekker tussendoor.

Tip: heb je geen vormpjes voor mini quiches? Maak er dan gewoon één grote quiche van in een gewone quiche- of springvorm. Gebruik dan vijf plakjes deeg i.p.v. acht, de rest van de ingrediënten en de oventijd blijft gelijk.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (8 stuks)

  • 8 plakjes deeg voor hartige taart
  • 2 preien
  • 8 lente- of bosuitjes
  • 70 gr. parmaham, plakjes
  • 125 gr. Gruyère
  • 200 gr. crème fraiche
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 4 eieren
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden. Zet acht met boter ingevette miniquiche vormpjes op een bakplaat of -rooster. Zet een hapjespan op laag vuur en laat deze goed warm worden.

Snijd de prei en lenteui in ringetjes en hou even apart. Dep de zongedroogde tomaatjes een beetje droog en snijd vervolgens in kleine stukjes. Snijd ook de plakjes parmaham in kleine stukjes.

Verhit een scheut olijfolie in de hapjespan en bak de parmaham hier een minuutje in aan. Voeg vervolgens de prei, lenteui en zongedroogde tomaat toe en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met wat versgemalen peper en zet het vuur uit.

Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat een paar minuten ontdooien. Breek intussen vier eieren boven een mengkom en schep hier de crème fraiche bij. Voeg de helft van de Gruyère toe aan de mengkom en klop alles door elkaar. Breng op smaak met wat versgemalen peper en zout en zet klaar voor zo.

Leg in ieder vormpje een plakje deeg, zorg dat er nog net een randje over het vormpje hangt. Verdeel het preimengsel over de vormpjes en verdeel hier vervolgens het eiermengsel over. Druk nu de overhangende randjes van het deeg weg door deze op het vormpje te drukken. Zo kan je het deeg makkelijk lostrekken.

Verdeel vervolgens de resterende Gruyère over de quichevormpjes en schuif de bakplaat 20 minuten in de oven. Als de quiches mooi goudbruin zijn geworden kan je ze uit de oven halen. Laat de vormpjes een paar minuten afkoelen en stort de miniquiches eruit. Gewoon ondersteboven houden en ze laten zo los.

Deze miniquiches kan je meteen serveren of bewaren voor een andere keer. Zowel warm als koud zijn ze heerlijk. Wil je ze later opwarmen dan kan dat in een gewone koekenpan of ongeveer zeven minuten in een oven van 160 graden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère
Mini quiches met prei, parmaham en Gruyère

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens