Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes

Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes

Ik ben dol op worstenbroodjes, en dan niet de voorverpakte uit de supermarkt maar de echte Brabantse worstenbroodjes. De bakker bij ons om de hoek verkoopt ze af en toe, maar gelukkig kan je thuis zelf deze overheerlijke Brabantse worstenbroodjes maken.

Het recept is niet heel erg moeilijk en je hebt er niet veel voor nodig. Als je op internet zoekt vind je tientallen recepten met ieder hun eigen draai. Uiteindelijk is bij mij het onderstaand recept voor Brabantse worstenbroodjes ontstaan, een variant die ik zelf echt heerlijk vind.

Recept

Ingrediënten

8 stuks

 • 300 gr. bloem
 • 1 tl. zout
 • 1 tl. fijne kristalsuiker
 • 1 zakje instantgist (7 gr.)
 • 150 ml. melk + wat extra
 • 75 gr. roomboter
 • 300 gr. rundergehakt*
 • 2 eieren
 • paneermeel
 • 1/2 el. worcestersaus
 • peper en zout

* Je kan voor de worstjes ook half-om-half gehakt gebruiken, dit is een iets vetter gehakt.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de roomboter, de melk en de eieren vast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Warm je oven vast voor op 30 graden. Zet een of twee bakplaten klaar die je hebt bekleed met bakpapier.

Met de keukenmachine

Zeef de bloem boven een mengkom en roer hier de instantgist en de suiker door. Snij de boter in kleine stukjes en zet klaar voor zo. Meet de melk vast af. Doe het bloemmengsel nu in de kom van je keukenmachine. Voeg de boter toe en laat het kneedmes van je machine draaien.

Voeg nu de melk toe en daarna het zout, laat de machine draaien tot je een bal deeg hebt die makkelijk loslaat.

Met de hand

Leg de bloem in een hoopje op je werkblad en maak een opening in het midden. Strooi het zout op de buitenkant van de bloem en giet de melk in de opening in het midden. Doe hier de in stukjes gesneden boter en de suiker bij en roer samen met de gist tot een papje. Doe daarna beetje bij beetje de bloem erbij en kneed een aantal minuten tot je een mooi deeg hebt.

Verdeel het deeg in acht porties van circa 65 gram. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol de porties deeg ieder uit tot een langwerpig ovalen lapje. De broodjes moeten uiteindelijk tussen de 10 en 15 centimeter lang worden, probeer die maat een beetje aan te houden. Leg de lapjes deeg naast elkaar op de bakplaat en laat even staan.

Meng in een mengkom het gehakt met één ei en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en worcestersaus en kneed tot een mooie massa. Voeg tijdens het kneden beetje bij beetje paneermeel toe tot je een stevig gehakt over houdt. Verdeel het gehakt in acht porties van circa 45 gram. Rol hier langwerpige worstjes van die makkelijk in het midden van de lapjes deeg passen.

Klop het tweede ei los in een kommetje en pak vast een kwastje. Leg de worstjes in het midden van de plakjes deeg en vouw de korte zijden van het deeg over het worstje. Smeer dit in met wat van het losgeklopte ei en vouw de bovenste lange zijde over het gehakt. Smeer in met het ei en vouw de onderste lange zijde van het deeg hier over. Druk goed aan en draai om zodat de vouwnaad aan de onderkant zit.

Bedek de worstenbroodjes met vershoudfolie en zet 45 minuten in de oven op 30 graden. Zet het restant van het losgeklopte ei even in de koelkast. Haal na 45 minuten de bakplaten eruit en verhoog de oventemperatuur naar 200 graden. Smeer de boven- en zijkanten van de worstenbroodjes in met de rest van het ei en bak daarna in 20 minuten gaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'
Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'
Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'
Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'
Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'
Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'
Afbeelding bij 'Overheerlijke Brabantse worstenbroodjes'