Tosti met prei en Gruyère

Tosti met prei en Gruyère
Lunchgerecht
20 minuten
2 tosties

Ik ben een groot liefhebber van tosties en maak ze dan ook regelmatig. Omdat een gewone tosti ham kaas soms wat gaat vervelen vind ik het leuk om te experimenteren met andere ingrediënten. En zo kwam deze heerlijke tosti met prei en Gruyère op tafel te staan.

Het recept is gebaseerd op een tostirecept uit het boek Tosti’s en andere gegrilde broodjes van Laura Washburn. Ik paste het recept een beetje aan zodat het net wat sneller klaar was en hij smaakte heerlijk. Wil je deze bijzondere tosti zelf eens proberen dan vind je hieronder het lekkere en makkelijke tostirecept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 tosties)

  • 4 sneetjes witbrood
  • 1 prei
  • 100 gr. Gruyère, geraspt
  • likje mosterd
  • roomboter
  • peper en zout
  • 6 el. witte wijn*

* In het oorspronkelijke recept werd de prei na het bakken nog een poosje gestoofd in de witte wijn, ik heb deze stap overgeslagen.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden. Spoel de prei schoon onder de kraan en schud droog, snijd de onderkant eraf en snij de prei in ringetjes. Smelt een klontje boter in de hapjespan en bak de ringetjes prei hier goudbruin in, breng op smaak met wat peper en zout en zet apart voor zo.

Smeer de vier boterhammen in met boter en zet een grillpan op je fornuis, zet het vuur nog niet aan. Leg twee boterhammen in de grillpan met de beboterde kant aan de onderkant. Smeer de onbeboterde kant dun in met wat mosterd en verdeel hier de gebakken preiringetjes over. Strooi er de geraspte Gruyère over en leg de resterende boterhammen erop met de beboterde kant aan de bovenkant.

Zet nu het vuur onder de grillpan aan en bak de tosties zo'n drie tot vier minuten tot de onderkant mooi krokant is geworden. Draai de tosties voorzichtig om met een spatel of tang en bak ook de andere kant nog zo'n drie tot vier minuten. Als beide kanten mooi goudbruin zijn en de Gruyère is gesmolten is je heerlijke tosti klaar.

Mocht je geen grillpan hebben dan kan je de tosties natuurlijk ook bakken in een koekenpan of tussen de contactgrill.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Tosti met prei en Gruyère
Tosti met prei en Gruyère
Tosti met prei en Gruyère
Tosti met prei en Gruyère
Tosti met prei en Gruyère

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens