Tosti met prei en Gruyère

Tosti met prei en Gruyère

Ik ben een groot liefhebber van tosties en maak ze dan ook regelmatig. Omdat een gewone tosti ham kaas soms wat gaat vervelen vind ik het leuk om te experimenteren met andere ingrediënten. En zo kwam deze heerlijke tosti met prei en Gruyère op tafel te staan.

Het recept is gebaseerd op een tostirecept uit het boek Tosti’s en andere gegrilde broodjes van Laura Washburn. Ik paste het recept een beetje aan zodat het net wat sneller klaar was en hij smaakte heerlijk. Wil je deze bijzondere tosti zelf eens proberen dan vind je hieronder het lekkere en makkelijke tostirecept.

Recept

Ingrediënten

2 tosties

  • 4 sneetjes witbrood
  • 1 prei
  • 100 gr. Gruyère, geraspt
  • likje mosterd
  • roomboter
  • peper en zout
  • 6 el. witte wijn*

* In het oorspronkelijke recept werd de prei na het bakken nog een poosje gestoofd in de witte wijn, ik heb deze stap overgeslagen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm kan worden. Spoel de prei schoon onder de kraan en schud droog, snijd de onderkant eraf en snij de prei in ringetjes. Smelt een klontje boter in de hapjespan en bak de ringetjes prei hier goudbruin in, breng op smaak met wat peper en zout en zet apart voor zo.

Smeer de vier boterhammen in met boter en zet een grillpan op je fornuis, zet het vuur nog niet aan. Leg twee boterhammen in de grillpan met de beboterde kant aan de onderkant. Smeer de onbeboterde kant dun in met wat mosterd en verdeel hier de gebakken preiringetjes over. Strooi er de geraspte Gruyère over en leg de resterende boterhammen erop met de beboterde kant aan de bovenkant.

Zet nu het vuur onder de grillpan aan en bak de tosties zo'n drie tot vier minuten tot de onderkant mooi krokant is geworden. Draai de tosties voorzichtig om met een spatel of tang en bak ook de andere kant nog zo'n drie tot vier minuten. Als beide kanten mooi goudbruin zijn en de Gruyère is gesmolten is je heerlijke tosti klaar.

Mocht je geen grillpan hebben dan kan je de tosties natuurlijk ook bakken in een koekenpan of tussen de contactgrill.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Tosti met prei en Gruyère'
Afbeelding bij 'Tosti met prei en Gruyère'
Afbeelding bij 'Tosti met prei en Gruyère'
Afbeelding bij 'Tosti met prei en Gruyère'
Afbeelding bij 'Tosti met prei en Gruyère'