Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit
Recept
Ingrediënten
1 pot, ca. 450 gr.
- 125 gr. quinoa
- 75 gr. havervlokken
- 50 gr. pitten en zaden naar keuze*
- 1 el. gebroken lijnzaad
- 75 ml. ahornsiroop (maple syrup)
- 1 el. honing
- kaneel
- olijfolie
- 50 tot 100 gr. gedroogd fruit naar keuze*
* Als gedroogd fruit gebruik ik gedroogde abrikozen en rozijntjes. Als pitten en zaden gebruik ik zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en chiazaden.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast een bakplaat klaar die je bedekt met bakpapier.
Doe de quinoa, de havervlokken, het lijnzaad, de pitten en de zaden samen met een flinke snuf kaneel in een beslagkom. Voeg de ahornsiroop, de honing en de olijfolie toe en roer alles net zo lang door tot het goed gemengd is. Schep alles uit over je bakplaat en verdeel het zoveel mogelijk over het bakpapier.
Schuif je bakplaat in de voorverwarmde oven en laat het 15 minuten bakken op 180 graden. Haal na 15 minuten je bakplaat uit de oven, verlaag de temperatuur naar 160 graden en schep alles op de bakplaat zo goed mogelijk om.
Zet de bakplaat nu weer voor 10 minuten in de oven en laat weer bakken op 160 graden. Na 10 minuten haal je de bakplaat er weer uit, schept alles weer even om en zet je de bakplaat nog één keer voor 10 minuten in de oven. Hierna haal je de bakplaat uit de oven en laat je alles op de bakplaat helemaal afkoelen.
Zodra je bakplaat helemaal is afgekoeld breek je alles een beetje los. Je kan dit met je handen doen of alles een beetje los- en omwrikken met een lepel of vork. Het snelst gaat het als je alles naar het midden van je bakpapier schuift, het bakpapier een beetje opvouwt en het even kneed tussen je handen.
Snij de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en voeg deze samen met de rozijnen toe aan de cruesli. Hussel goed door elkaar, doe daarna alles in een afsluitbare pot en klaar is je zelfgemaakte cruesli. Heerlijk in een kom volle of Griekse yoghurt of gewoon af en toe een los brokje tussendoor.
Tip: schud de pot altijd even goed door elkaar voor gebruik. De cruesli wil wel eens aan elkaar plakken en komt zo makkelijk weer los.