Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit

Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit

Als je in de supermarkt voor het schap met cruesli en granola staat weet je gewoon niet wat je moet kiezen. Gelukkig hoeft dat ook niet meer want de allerlekkerste cruesli maak je namelijk gewoon zelf. Boordevol gezonde ingrediënten en zonder toegevoegde kunstmatige smaakstoffen en suikers.

Als je dit recept maakt ben je een paar minuten bezig waarna het nog zo’n 45 minuten in de oven gaat. Het resultaat is een heerlijke cruesli met een heel lekkere smaak waar je heel wat ontbijtjes en lunches mee vooruit kan. Gewoon eens proberen dus, ik ben benieuwd of jij je cruesli of granola daarna ooit nog in de winkel zal kopen.

Wat je erin doet hangt trouwens helemaal af van je eigen smaak, als je op internet zoekt kom je duizenden variaties tegen maar ik zweer bij het onderstaande recept. Als je andere ingrediënten gebruikt hou je gewoon onderstaande verhoudingen aan en het komt helemaal goed.

Recept

Ingrediënten

1 pot, ca. 450 gr.

  • 125 gr. quinoa
  • 75 gr. havervlokken
  • 50 gr. pitten en zaden naar keuze*
  • 1 el. gebroken lijnzaad
  • 75 ml. ahornsiroop (maple syrup)
  • 1 el. honing
  • kaneel
  • olijfolie
  • 50 tot 100 gr. gedroogd fruit naar keuze*

* Als gedroogd fruit gebruik ik gedroogde abrikozen en rozijntjes. Als pitten en zaden gebruik ik zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en chiazaden.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast een bakplaat klaar die je bedekt met bakpapier.

Doe de quinoa, de havervlokken, het lijnzaad, de pitten en de zaden samen met een flinke snuf kaneel in een beslagkom. Voeg de ahornsiroop, de honing en de olijfolie toe en roer alles net zo lang door tot het goed gemengd is. Schep alles uit over je bakplaat en verdeel het zoveel mogelijk over het bakpapier.

Schuif je bakplaat in de voorverwarmde oven en laat het 15 minuten bakken op 180 graden. Haal na 15 minuten je bakplaat uit de oven, verlaag de temperatuur naar 160 graden en schep alles op de bakplaat zo goed mogelijk om.

Zet de bakplaat nu weer voor 10 minuten in de oven en laat weer bakken op 160 graden. Na 10 minuten haal je de bakplaat er weer uit, schept alles weer even om en zet je de bakplaat nog één keer voor 10 minuten in de oven. Hierna haal je de bakplaat uit de oven en laat je alles op de bakplaat helemaal afkoelen.

Zodra je bakplaat helemaal is afgekoeld breek je alles een beetje los. Je kan dit met je handen doen of alles een beetje los- en omwrikken met een lepel of vork. Het snelst gaat het als je alles naar het midden van je bakpapier schuift, het bakpapier een beetje opvouwt en het even kneed tussen je handen.

Snij de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en voeg deze samen met de rozijnen toe aan de cruesli. Hussel goed door elkaar, doe daarna alles in een afsluitbare pot en klaar is je zelfgemaakte cruesli. Heerlijk in een kom volle of Griekse yoghurt of gewoon af en toe een los brokje tussendoor.

Tip: schud de pot altijd even goed door elkaar voor gebruik. De cruesli wil wel eens aan elkaar plakken en komt zo makkelijk weer los.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit'
Afbeelding bij 'Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit'
Afbeelding bij 'Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit'
Afbeelding bij 'Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit'
Afbeelding bij 'Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit'
Afbeelding bij 'Zelfgemaakte cruesli met quinoa en gedroogd fruit'