Makkelijke kwarkbroodjes

Makkelijke kwarkbroodjes

Vroeger kocht ik bijna ieder weekend wel een kwarkbol bij de bakker om de hoek. Ik vind ze namelijk overheerlijk en kan ze eigenlijk niet laten staan. Deze makkelijke kwarkbroodjes kan je gelukkig heel eenvoudig zelf maken.

Ze zien er misschien een beetje uit als oliebollen maar gelukkig smaken ze niet zo. De smaak van de kwark komt niet echt terug maar de kwark zorgt wel voor een zacht en luchtig broodje. Een echte aanrader voor bijvoorbeeld het ontbijt op een zondagmorgen, lekker met dikke laag roomboter en jam.

Je bent maar kort bezig met het maken van het deeg waarna de broodjes nog 20 minuten de oven ingaan. Je hebt ze dus echt zo gemaakt en het is de moeite meer dan waard. Nog een beetje warm zijn ze het allerlekkerst maar ook ‘s middags smaakten ze nog heerlijk.

Wil je deze makkelijke kwarkbroodjes zelf eens maken dan vind je hieronder het recept. Het uiteindelijke deeg kneedde ik trouwens met de handen omdat mijn handmixer het deeg ‘op at’. Maar als jij een betere mixer hebt lukt dat misschien bij jou wat beter.

Recept

Ingrediënten

12 broodjes

  • 350 gr. bloem
  • 250 gr. volle kwark
  • 100 gr. rozijnen, geweld
  • 25 gr. fijne kristalsuiker + wat extra
  • 15 ml. zonnebloemolie (1 el.)
  • 2 eieren
  • 16 gr. bakpoeder
  • 8 gr. vanillesuiker
  • snufje zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Doe de rozijnen in een kommetje en zet ze onder een laagje heet water. Laat de rozijnen 15 minuten staan en stort ze daarna in een vergiet, laat de rozijnen goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet vast een bakplaat klaar die je bekleed met bakpapier. Eventueel kan je de kwarkbroodjes ook in een muffinblik maken, dan is bakpapier natuurlijk niet nodig. Ik koos ervoor om de bolletjes deeg zo op het bakpapier te leggen.

Doe de volle kwark samen met de zonnebloemolie, eieren, zout, fijne kristalsuiker en vanillesuiker in een mengkom. Meng goed door elkaar met een handmixer, gebruik hiervoor de gardes op je mixer. Als alles goed gemengd is zet je het even apart voor zo.

Zeef boven een tweede mengkom de bloem en roer hier het bakpoeder door. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe aan de eerste mengkom. Probeer goed te mengen met de handmixer, gebruik de deeghaken. Als dit niet lukt zet je de mixer opzij en kneed je alles met de handen door elkaar. Een kleverig klusje maar zo gepiept.

Stort nu de uitgelekte rozijnen bij het deeg en spatel deze erdoor of meng met je handen. Schep met een ijsschep (zo eentje waar je in kan knijpen) 12 bolletjes van het deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de bollen deeg zit omdat het nog flink rijst in de oven.

Strooi er nog wat fijne kristalsuiker overheen en schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de kwarkbroodjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin en laat ze daarna een beetje afkoelen. Snijd de broodjes doormidden en eet ze met een dikke laag roomboter en bijvoorbeeld wat jam.

Met een muffinblik

Je kan de kwarkbroodjes ook in een muffinblik bereiden. Vet de muffinvorm eerst in met wat boter en verdeel daarna het deeg over de vorm. Bak de kwarkbollen gaar in 20 minuten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'
Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'
Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'
Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'
Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'
Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'
Afbeelding bij 'Makkelijke kwarkbroodjes'