Bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel

Bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel

Als de temperatuur boven de 25 graden komt zet ik het liefst een lekker frisse salade op tafel. Of ik  bereid hem van tevoren om hem ergens buiten tijdens een gezellige picknick op te eten. Deze bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel smaakt heerlijk fris met dit warme weer.

Je kan deze salade makkelijk van tevoren maken, de smaken trekken alleen maar beter in elkaar als je de bulgursalade een tijdje in de koelkast hebt staan. Bovendien is bulgur ook nog eens gezond, net als de pitjes van de granaatappel. Geen enkele reden dus om deze salade niet te maken, het recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

 • 200 gr. bulgur
 • 100 gr. walnoten
 • 200 gr. gestoomde makreel
 • 2 sjalotjes
 • 2 citroenen
 • 5 lenteuitjes
 • 1 grote friszure appel
 • 200 gr. granaatappelpitjes*
 • olijfolie
 • handje peterselie
 • peper en zout

* Ik koos voor een pakje granaatappelpitjes, lekker makkelijk. Je kan ook een granaatappel kopen, deze halveren en op een bord de pitjes eruit kloppen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Zorg ook voor een pan water die net van de kook af is, of gebruik een waterkoker.

Pel de sjalotjes en snijd deze goed fijn, verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en fruit de sjalotjes hier kort in aan. Voeg de bulgur erbij en bak deze kort mee, giet er nu water bij dat net van de kook af is. Zorg dat de bulgur ruim onder water staat, circa één centimeter. Wacht tot het water begint te borrelen en draai het vuur uit, zet een deksel op de pan en laat 15 minuten staan.

Als het goed is heeft de bulgur na een kwartier al het water opgenomen, schep het in een slakom en roer los met een vork. Laat de bulgur afkoelen tot deze op kamertemperatuur is.

Snij intussen de lenteuitjes in ringetjes, snij de appel in kleine blokjes, hak de walnoten grof en pluk de gestoomde makreel met een vork. Meng nu alle gesneden ingrediënten en de granaatappelpitjes met de afgekoelde bulgur, strooi er driekwart van de gehakte peterselie over en knijp de gehalveerde citroenen uit boven de slakom.

Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout, hussel er eventueel nog een beetje olijfolie door en garneer met de overgebleven peterselie. Heerlijk met een stukje warm brood, helemaal als je de bulgursalade eerst nog een tijdje in de koelkast laat staan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel'
Afbeelding bij 'Bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel'
Afbeelding bij 'Bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel'
Afbeelding bij 'Bulgursalade met granaatappel en gestoomde makreel'