Pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn

Pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn

De komende tijd zal je weer regelmatig nieuwe pastasalades op Kookidee zien verschijnen. Bijvoorbeeld deze pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn, een makkelijk te maken en heel erg lekkere salade die ik zelf met een frisse yoghurtdressing at. Maar ook met een dressing op basis van olijfolie en wat azijn is deze pastasalade erg lekker.

Pastasalades zijn voor mij echt van die gerechten die bij lekker weer horen. Je kan ze eten als lunch, als bijgerecht of gewoon als hoofdgerecht zoals wij thuis vaak doen. Meestal ben je snel klaar met deze salades en kan je ze prima vantevoren maken. De groene asperges voor deze pastasalade grilde ik al in de middag en toen bereidde ik meteen de pasta. In de avond mengde ik alles door elkaar en maakt ik de dressing en konden we binnen een kwartiertje aan tafel.

Zelf vond ik deze pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn al een maaltijd op zich. Eventueel kan je er nog wat gegrild brood bij serveren dat je besprenkelt met wat olijfolie en grof zeezout. En wil je een extra feestelijk maaltje dan maak je er gewoon wat van deze heerlijke bruchetta bij.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. pasta
  • 500 gr. groene asperges
  • 250 gr. cherrytomaatjes
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje tonijn op water
  • 100 gr. slamelange
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • olijfolie
  • grof zeezout

Voor de dressing:

  • 4 el. yoghurt
  • 1 el. mayonaise
  • 1 tl. mosterd
  • 1 tl. tomatenketchup
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • snufje suiker
  • Italiaanse kruiden

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Gril de asperges ruim vantevoren zodat deze goed koud zijn. Wil je liever lauwwarme asperges in je pastasalade gril ze dan een half uurtje voor je begint aan de rest van de salade.

Verwarm je oven voor op 220 graden en bekleed vast een bakplaat met bakpapier. Snijd het onderste stukje van de groene asperges en snijd de groene asperges vervolgens in drieën. Verdeel de asperges over de bakplaat en besprenkel met flink wat olijfolie, strooi er daarna wat grof zeezout over en gril de asperges zo'n 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de asperges daarna goed afkoelen en bewaar tot later.

Als de asperges in de oven zitten kan je alvast de pasta bereiden. Spoel de pasta daarna af in een vergiet onde de koude kraan en laat goed uitlekken. Schep de uitgelekte pasta terug in de pan en roer om met wat olijfolie en Italiaanse kruiden.

Doe de uitgelekte pasta samen met de afgekoelde gegrilde groene asperges in een slakom. Snijd de bovenkant van de rode paprika en verwijder de zaadjes en zaadlijsten, snijd vervolgens in stukjes en doe in de slakom. Snijd de uiteindes van de komkommer en snijd de komkommer in drie stukken, halveer twee keer in de lengte. Snijd vervolgens in kleine stukjes en doe bij de rest in de slakom.

Halveer de cherrytomaatjes en doe deze in de slakom. Laat de tonijn uitlekken en doe deze bij de rest van de salade. Schep alles goed door elkaar, besprenkel met wat olijfolie en kruid eventueel met wat peper en zout. Bereid nu de yoghurtdressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen en roer alles goed door elkaar, meng de dressing nog niet door de salade.

Verdeel de slamelange over vier borden en besprenkel ruim met de yoghurtdressing. Schep hier de pastasalade overheen en sprenkel daar nog wat van de dressing overheen. Je pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn is klaar, buon appetito!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn'
Afbeelding bij 'Pastasalade met gegrilde groene asperges en tonijn'