Rijstsalade met veldsla, gerookte makreel en limoen-yoghurtdressing
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 200 gr. zilvervliesrijst
- 150 gr. gerookte makreel
- 250 gr. cherrytomaatjes
- 100 gr. veldsla
- 1 gele paprika
- 1 oranje paprika
- 1 komkommer
- 6 lenteuitjes
Voor de dressing:
- 5 el. Griekse yoghurt
- 1 el. mayonaise
- 1 limoen*
- snufje suiker
- scheutje olijfolie
- peper en zout
* Je gebruikt de gehele schil en het sap van de helft van de limoen. Snijd de andere helft eventueel in schijfjes en doe in een kan water die je in de koelkast zet. Lekker op een warme dag.
Bereidingswijze
Kook de rijst een tijdje van tevoren zodat deze goed af kan koelen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af. Roer de rijst goed door met een vork en laat afkoelen met de deksel van de pan af, roer af en toe door.
Doe de afgekoelde rijst in een flinke slakom. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel over de rijst. Verwijder de uiteinden van de komkommer en snijd de komkommer in de lengte tweemaal doormidden, snijd daarna in kleine reepjes en doe bij de rijst. Verwijder de bovenkanten van de paprika's en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snijd de paprika's vervolgens in reepjes en doe bij de rijst.
Verwijder de wortels van de lenteuitjes en snijd de uitjes daarna in dunne ringetjes, zowel het wit als een deel van het groen. Doe ook de fijngesneden lenteui bij de rijst. Trek de gerookte makreel met twee vorken in plukjes en verdeel ook deze over de rijst, let goed op dat je geen graatjes in de rijstsalade krijgt.
Voor de dressing doe je de Griekse yoghurt samen met de mayonaise, een scheutje olijfolie en een snufje suiker in een kom. Rasp met een fijne keukenrasp de schil van de gehele limoen boven het kommetje, zorg ervoor dat je alleen het groen raspt en niet het witte deel van de schil. Halveer de limoen vervolgens en knijp één helft uit boven het kommetje. Roer alles goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de veldsla over vier borden en sprenkel hier wat van de limoen-yoghurtdressing overheen. Schep de rijstsalade over de veldsla en druppel of schep ook hier dressing naar smaak over. Als je de rijstsalade van tevoren wil maken schep je er pas vlak voor het opdienen de dressing overheen.