De smeuïgste pindakaas maak je natuurlijk zelf

De smeuïgste pindakaas maak je natuurlijk zelf
Sauzen, spreads en dips
10 minuten
1 pot, ca. 500 gr.

Ik hou wel van een boterham met pindakaas, een lekker dikke laag roomboter met daarop een dikke laag pindakaas. Heerlijk! Ik had al heel lang op mijn verlanglijstje staan dat ik zelf eens pindakaas wilde maken. En nu ik het heb gedaan en weet hoe makkelijk dat is vraag ik mezelf af waarom ik dat nooit eerder heb gedaan.

Nu vraag je je natuurlijk af waarom een mens in hemelsnaam zelf pindakaas zou gaan maken. Nou, gewoon omdat het leuk is om te doen en het ook nog eens superlekker blijkt te zijn. Ik ben al van de potten Calvé naar de biologische pindakaas overgestapt maar deze supersmeuïge zelfgemaakte pindakaas is de lekkerste die ik tot nu heb geproefd.

Om zelf pindakaas te maken heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: pinda’s en een keukenmachine. Dat is alles! Oh ja, en een potje om het in te bewaren natuurlijk. Zelf heb ik nog een klein scheutje olie toegevoegd en een klein snufje zout maar met alleen de pinda’s is deze zelfgemaakte pindakaas ook al super.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (1 pot, ca. 500 gr.)

  • 500 gr. ongezouten pinda's
  • scheutje arachideolie
  • snufje grof zeezout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zelf pindakaas maken is echt zo makkelijk dat iedereen het kan. Doe 500 gram ongezouten pinda's in je keukenmachine en maal de pinda's. Het werkt het beste als je de pinda's gedoseerd toevoegt terwijl je keukenmachine draait. Na een tijdje zal je zien dat de mengkom vol zit met een soort gruis en nog wat later begint het al smeuïg te worden. Als je het nog langer maalt wordt het één smeuïge substantie en heb je zelfgemaakte pindakaas.

Omdat in de pinda's zelf al zoveel olie zit krijg je dus een mooie egale massa die je prima uit kan smeren op een boterham. Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie. Snufje zout naar smaak erbij (of niet), eventueel nog even af laten koelen als het een beetje warm is geworden in je keukenmachine en klaar ben je.

Deze zelfgemaakte pindakaas is natuurlijk het allerlekkerst op een snee warm brood dat net gebakken is. Lekker met een dikke laag roomboter en genieten maar. Maar ook op een gewone boterham is deze pindakaas gewoon superlekker. Probeer het zelf maar eens en ik denk dat je nooit meer een pot zult kopen.

Pindakaas met stukjes pinda

Ook lekker is het als je eerst een handje pinda's grof maalt in je keukenmachine. Deze haal je er daarna uit waarna je de rest van de pinda's tot pindakaas maalt. Aan het einde meng je nog heel kort de grof gehakte stukjes pinda erdoor en je hebt pindakaas met stukjes pinda.

Variëren

Je kan naast de pinda's ook allerlei andere noten gebruiken. Maak een gevarieerde notenpasta door bijvoorbeeld ook wat ongezouten cashewnoten, amandelen of hazelnoten te gebruiken. Je kan hier echt alle kanten mee op zoals je ziet.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

De smeuïgste pindakaas maak je natuurlijk zelf
De smeuïgste pindakaas maak je natuurlijk zelf
De smeuïgste pindakaas maak je natuurlijk zelf
De smeuïgste pindakaas maak je natuurlijk zelf

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens