Een snelle tonijnspread
Recept
Ingrediënten
1 portie
- 1 blikje tonijn op olie
- 4 el. mayonaise
- 1 el. tomatenketchup
- 2 tl. kappertjes
- 1/2 citroen
- 1 teen knoflook
- zout en peper
Optioneel:
- augurk, fijngesneden
- sjalotje, gesnipperd
- zilveruitjes, fijngehakt
- verse kruiden, bv. peterselie
Bereidingswijze
Het makkelijkst maak je deze tonijnspread met een staafmixer in een hoog bakje. Heb je geen staafmixer dan kan je ook een keukenmachine gebruiken, kies dan het kleinste bakje met het hakmes.
Laat de tonijn goed uitlekken en trek deze een beetje los met een vork. Doe de tonijn in het bakje en schep hier de vier eetlepels mayonaise en de ketchup bij. Pel een teentje knoflook en hak deze goed fijn, voeg toe aan de tonijn. Schep er de kappertjes bij. Knijp er vervolgens een halve citroen boven uit, pas op dat er geen pitjes in het mengsel vallen. Kruid tenslotte met wat versgemalen peper en zout.
Als je extra ingrediënten zoals een augurk, zilveruitjes of sjalotjes toe wil voegen hak je deze nu fijn. Voeg ze daarna toe aan het mengsel. Verse kruiden snijd je pas helemaal aan het einde fijn en roer je er dan doorheen.
Pureer alle ingrediënten nu met een staafmixer of maal fijn in je keukenmachine. Zodra je een mooi en glad mengsel hebt is je tonijnspread klaar. Proef even en breng eventueel verder op smaak met peper, zout of wat extra mayonaise. Als je verse kruiden gebruikt voeg je deze nu toe.
De tonijnspread blijft een paar dagen goed in de koelkast. De zelfgemaakte tonijnspread is heerlijk op toastjes, dipsticks of bijvoorbeeld een vitello tonato.