Maak je eigen pesto, in het rood en groen
Recept
Ingrediënten
1 portie, ca. 100 gr.
- 2 teentjes knoflook
- 25 gr. verse basilicum (incl. steeltjes)
- 50 gr. Parmezaanse kaas
- 25 gr. pijnboompitjes
- 40 ml. extra vierge olijfolie
- snufje grof zout
Ingrediënten rode pesto (1 portie, ca. 150 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje bladpeterslie
- 1 gegrilde rode paprika (optioneel)
- 10 gr. verse basilicum (incl. steeltjes)
- 35 of 75 gr. zongedroogde tomaatjes in olie
- 20 gr. Parmezaanse kaas
- 20 gr. pijnboompitjes
- snufje grof zout
- 2 tl. balsamicoazijn
- 25 ml. extra vierge olijfolie
Bereidingswijze
Pel de knoflook en bak de pijnboompitjes kort in een hete koekenpan, zodra je de pitjes begint te ruiken meteen van het vuur halen en even op een keukenpapiertje uitstrooien. Ze mogen niet aanbranden, dat gaat echt ten koste van de smaak. Rasp de parmezaanse kaas en bewaar apart.
Als je een keukenmachine, staafmixer of zelfs een blender gebruikt ben je nu echt zo klaar. Gooi alle ingrediënten met uitzondering van de olijfolie in je keukenmachine en pureer alles tot een fijne massa. Tijdens het pureren voeg je beetje bij beetje wat olijfolie toe tot je pesto de gewenste dikte en smeuïgheid heeft.
Als je de groene pesto met de vijzel maakt leg je als eerste het teentje knoflook en een paar korrels grof zout in de kom. Stamp fijn en draai de vijzel net zo lang rond tot je een mooie knoflookpasta hebt. Nu voeg je beetje bij beetje de basilicum toe, weer met steeds een paar korrels zout. Blijf de vijzel heen en weer draaien tot de basilicum goed fijn is, je ziet een soort sap ontstaan als je het goed doet.
Als je alle basilicum hebt verwerkt strooi je de afgekoelde pijnboompitjes erbij. Stamp deze fijn met de vijzel en draai een beetje rond, je ziet dat je een smeuïge massa krijgt als alle pitjes verwerkt zijn. Nu voeg je de geraspte kaas toe en blijft ronddraaien met je vijzel tot ook de kaas is opgelost in de pasta. Tenslotte voeg je beetje bij beetje de olijfolie toe toe je pesto de gewenste dikte heeft.
Bereiding rode pesto (Pesto rosso)
Pel de teentjes knoflook, laat de zongedroogde tomaatjes goed uitlekken op een stukje keukenpapier en snijd in kleine reepjes. Verwijder het harde steeltje van de bladpeterselie en bak de pijnboompitjes tot ze beginnen te geuren. Haal van het vuur af en laat afkoelen op een keukenpapiertje. Rasp de Parmezaanse kaas en zet even apart.
Wil je een wat zoetere rode pesto dan kan je er gegrilde paprika doorheen doen, gebruik dan 35 gr. zongedroogde tomaatjes. Bereid je de rode pesto zonder de rode paprika gebruik dan 75 gr. zongedroogde tomaatjes.
Een paprika gril je door deze in vieren te snijden, de zaadlijsten en steel te verwijderen en deze te grillen in je oven (buitenkant paprika naar boven, oven op grillstand) of op een grillpan (buitenkant paprika naar beneden, af en toe controleren). Zodra het vel zwart wordt rol je de paprikastukjes in een vochtige theedoek en laat deze afkoelen. Hierna verwijder je de zwarte velletjes.
Gebruik je de keukenmachine, blender of staafmixer dan pureer je alle ingrediënten met uitzondering van de olijfolie tot een fijne massa. Voeg beetje bij beetje olijfolie toe tot je rode pesto de gewenste dikte en smeuïgheid heeft.
Met de vijzel duurt het weer wat langer, vooral de tomaatjes kost je even wat tijd. Begin met de knoflook en een paar korrels zeezout en stamp en draai de vijzel tot je een mooie pasta hebt. Voeg beetje bij beetje de basilicum en bladpeterselie toe en blijf heen en weer draaien tot je een groen laagje sap ziet. Voeg regelmatig een paar korrels grof zout toe tijdens het vijzelen.
Voeg daarna de fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe (en eventueel stukjes gegrilde rode paprika) en blijf flink pletten en draaien tot deze helemaal fijn zijn gemalen. Nu de pijnboompitjes erbij doen en blijven stampen en draaien tot de pitjes zijn verwerkt tot een smeuïg geheel.
Tenslotte de geraspte Parmezaan toevoegen en goed rond blijven draaien tot deze volledig in de pasta is verwerkt. Tenslotte de olijfolie beetje bij beetje toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
Ik vind de smaak van pesto die met een vijzel is gemaakt op de een of andere manier wat voller, dat komt natuurlijk door alle moeite die je erin steekt. Al gebruik ik ook de keukenmachine als ik het snel wil maken. Wat je ook kiest, allebei de manieren zorgen voor een pesto die veel lekkerder is dan de kant-en-klare potjes.
Zelfgemaakte pesto bewaren
Zowel de rode pesto als groene pesto is prima te bewaren, in de koelkast blijven ze een paar weken goed. Het best kan je bij de Blokker of Hema kleine weckflesjes kopen die je hermetisch af kan sluiten. Doe de pesto in een weckfles en als alle pesto erin zit giet je er een dun laagje olijfolie overheen. Zo blijft de pesto het best bewaard. Voor gebruik even op kamertemperatuur laten komen en je weet niet wat je proeft.