Zelf hummus maken

Zelf hummus maken
Sauzen, spreads en dips
10 minuten
2 porties

Hummus komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken, maar inmiddels is deze eenvoudige spread overal wel bekend. Ik had er eigenlijk nooit wat mee, maar op verzoek van mijn vriendin ging ik toch ook maar eens zelf hummus maken. Het is super makkelijk om te doen en nog eens heel erg lekker ook.

Met hummus kan je heel erg variëren, meng gewoon je favoriete ingrediënten zoals courgette of gegrilde paprika en geef er je eigen draai aan. Ik heb hier het standaardrecept voor hummus voor je. Het is eenvoudig te maken en een mooie basis om verder te experimenteren.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 porties)

  • 225 gr. kikkererwten (geconserveerd of zelf geweld en gekookt)*
  • kookvocht (of vocht uit het blik)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 gehalveerde citroen
  • 3 el. tahin (sesampasta)
  • 2 tot 3 el. olijfolie
  • handje peterselie
  • paprikapoeder
  • peper en zout

* Ik koos voor kikkererwten uit blik, zo ben je supersnel klaar. Gebruik je gedroogde kikkererwten dan moet je deze eerst een tijd wellen, daarna koken en dan af laten koelen. Het vocht uit het blik of kookvocht bewaar je om later de hummus smeuïg mee te maken.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Giet de kikkererwten af in een vergiet en vang het vocht op, spoel goed af onder een stromende kraan. Doe de kikkererwten in je keukenmachine en doe hier drie eetlepels tahin bij. Plet de teentjes knoflook, pel deze en snijd in kleine stukjes. Doe de gesneden knoflook in je keukenmachine.

Knijp beide helften van de gehalveerde citroen uit boven je keukenmachine en doe er twee eetlepels olijfolie bij. Hak de peterselie grof en doe ongeveer driekwart in je keukenmachine. Voeg wat versgemalen peper en zout en (naar smaak) twee tot drie theelepels paprikapoeder toe.

Maal het mengsel fijn in je keukenmachine en voeg wat van het kookvocht en wat extra olijfolie toe tot je een smeuïge en goed smeerbare pasta overhoudt. Breng eventueel nog wat verder op smaak met wat extra versgemalen peper.

Schep de hummus in een afsluitbare pot of in een leuke schaal als je deze direct serveert, strijk een beetje glad. Giet er olijfolie over tot de hummus met een dun laagje is bedekt en strooi er het restant van de fijngehakte peterselie over.

In een afgesloten potje is de hummus een aantal dagen houdbaar in je koelkast. Als je er wat hummus uitschept gebruik dan een schone lepel en sluit direct weer af, zo blijft deze het langst goed. Heerlijk met een stuk Turks brood of een warm pitabroodje.

Heb je geen keukenmachine dan kan je de hummus ook met een staafmixer maken. Pureer dan eerst de kikkererwten en meng de rest van de ingrediënten is een apart kommetje. Meng daarna alles door elkaar.

Variaties

Zoals vermeld kan je eindeloos variëren met hummus. Gebruik bijvoorbeeld gegrilde courgette, aubergine of geroosterde paprika om te pureren. Of kies in plaats van kikkererwten bijvoorbeeld eens doperwten, erg lekker als je ook wat blaadjes munt mee pureert.

Ook met de specerijen kan je eindeloos variaties aanbrengen. Kies bijvoorbeeld gerookt paprikapoeder in plaats van gewoon, doe er wat cayennepeper door of maak eens hummus met chilipoeder. De enige vereiste is de tahin, die mag in een echte hummus niet ontbreken.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Zelf hummus maken
Zelf hummus maken
Zelf hummus maken

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens