Zelf nutella maken, lekkerder eet je het niet
Recept
Ingrediënten
1 pot, ca. 400 gr.
- 200 gr. hazelnoten (uit de dop)
- 50 gr. cacaopoeder
- 125 gr. poedersuiker
- 1 1/2 tl. vanille-essence
- ca. 6 el. hazelnootolie (of andere plantaardige olie)
- grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 160 graden en leg vast een bakplaat met een vel bakpapier klaar, je gaat de hazelnoten namelijk eerst even roosteren voor nog meer smaak. Leg alle (gepelde) hazelnoten op je bakplaat en doe deze 10 minuten in je voorverwarmde oven. Als er nog velletjes op je hazelnoten zitten kan je deze hierna trouwens heel makkelijk verwijderen door de hazelnoten tussen een theedoek te leggen en heel snel te wrijven.
Doe de geroosterde hazelnoten in je keukenmachine en maal net zolang tot je een fijn poeder hebt en er olie vrijkomt uit de hazelnoten. Als je een goede machine hebt gebeurt dit redelijk snel en anders kan dit een paar minuten duren. Zodra de hazelnoten goed vermalen zijn voeg je de cacaopoeder, de poedersuiker en de vanille-essence toe in je keukenmachine. Doe er ook drie snufjes zout bij, ongeveer de hoeveelheid die ruim tussen je duim en wijsvinger past.
Blijf net zolang mixen tot je een mooie bruine klonterige substantie hebt, door de vrijgekomen olie uit de hazelnoten kan het al wat smeuïg zijn. Voeg tijdens het mixen ook beetje bij beetje de eetlepels hazelnootolie toe, blijf net zolang doorgaan tot je een mooie smeuïge hazelnootpasta krijgt. Het duurde bij mij trouwens maar een paar minuten tot ik het goede resultaat had.
Let er wel op dat je hazelnootpasta niet te dun wordt! Bij mijn zelfgemaakte Nutella had ik aan 6 eetlepels genoeg, het kan zijn dat je er eentje meer of minder nodig hebt. Dit hangt af van hoeveel olie er uit de hazelnoten zelf vrij is gekomen. Te dikke pasta smeert niet lekker, te dunne pasta is weer lastig uit je pot te krijgen. Even proberen dus.
Hazelnootolie kan je trouwens kopen bij natuurwinkels en bij een goed gesorteerde supermarkt. Je kan andere soorten olie zoals zonnebloemolie gebruiken maar ik vind hazelnootolie stukken lekkerder in deze zelfgemaakte Nutella, zeker een poging waard om te bemachtigen dus.
Als je zelfgemaakte Nutella klaar is kan je deze bewaren in een afsluitbare pot, zelf bewaar ik het in een kleine Weckpot. Als je het koel en donker bewaard is je eigen gemaakte Nutella een paar weken houdbaar, in de koelkast zelfs langer dan een maand. Of je het zolang redt is trouwens de vraag.
Tip: bewaar je de hazelnootpasta in je koelkast haal hem er dan een kwartiertje voor het smeren uit, dan is het prima smeerbaar.