Zelf tzatziki maken

Zelf tzatziki maken

Bij ons in de wijk zit een heerlijk Grieks restaurant, Europa. We gaan daar regelmatig een hapje eten en voor mij begint een avondje bij de Griek pas echt zodra de tzatziki op tafel komt. Ik ben echt dol op dit traditionele Griekse gerecht van yoghurt, knoflook en komkommer. En laat zelf tzatziki maken nou heel erg makkelijk zijn.

Mijn tzatzikirecept is gebaseerd op een recept van Griekipedia en staat echt zo op tafel. Heerlijk om een stuk vers brood in te dopen, plakjes komkommer of als je een bordje voor jezelf hebt je vinger. Of het nou eigenlijk tsatsiki of tzatziki is weet ik niet, maar als je het maakt met dit recept smaakt het hoe dan ook.

Recept

Ingrediënten

1 portie

  • 300 gr. Griekse yoghurt (zo dik mogelijk)
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 el. gedroogde dille
  • 1/2 el. gedroogde peterselie
  • 1/2 el. gedroogde munt (optioneel)
  • 2 of 3 tenen knoflook
  • 1 el. goede olijfolie
  • scheutje citroensap
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zelf tzatziki maken is echt super makkelijk, het allerbelangrijkst is dat je de komkommer van tevoren raspt en goed uit laat lekken. Ook is het handig om de tzatziki wat eerder te maken zodat het nog wat op kan stijven in de koelkast.

Rasp de komkommer met schil en al in reepjes met de grove stand op je keukenrasp. Van de geraspte komkommer op in een vergiet, strooi er wat zout over en laat uitlekken in de gootsteen. Na een kwartiertje is het meeste vocht eruit gelopen, de rest 'pers' je uit door met de achterkant van een lepel op de komkommer te drukken.

Schep intussen de Griekse yoghurt in een schaaltje en doe hier de gedroogde dille, gedroogde peterselie, citroensap en olijfolie bij. Pel de teentjes knoflook en pers deze boven het bakje Griekse yoghurt uit. Breng op smaak met flink wat peper en meng alles goed door elkaar met een garde. Zout is niet nodig omdat je dit al aan de komkommer hebt toegevoegd.

Als alles goed is gemengd roer je er met een lepel de geraspte komkommer door. Je kan de tzatziki direct serveren of nog een tijdje in de koelkast laten staan, zo wordt deze nog iets dikker. Wil je een wat frissere smaak dan kan je er ook nog een halve eetlepel gedroogde munt door mengen.

De zelfgemaakte tzatztiki is heerlijk met een stuk vers brood, bijvoorbeeld Turks brood. Maar ook een stokbroodje, ciabatta of pitabroodje is prima. Ook lekker is het om groenten als komkommer, wortel of rode paprika in de tzatziki te dopen. Kauw achteraf op een stengel verse peterselie om de ergste knoflookgeur weer weg te krijgen.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelf tzatziki maken'
Afbeelding bij 'Zelf tzatziki maken'
Afbeelding bij 'Zelf tzatziki maken'
Afbeelding bij 'Zelf tzatziki maken'