Zelf tzatziki maken
Recept
Ingrediënten
1 portie
- 300 gr. Griekse yoghurt (zo dik mogelijk)
- 1/2 komkommer
- 1/2 el. gedroogde dille
- 1/2 el. gedroogde peterselie
- 1/2 el. gedroogde munt (optioneel)
- 2 of 3 tenen knoflook
- 1 el. goede olijfolie
- scheutje citroensap
- peper en zout
Bereidingswijze
Zelf tzatziki maken is echt super makkelijk, het allerbelangrijkst is dat je de komkommer van tevoren raspt en goed uit laat lekken. Ook is het handig om de tzatziki wat eerder te maken zodat het nog wat op kan stijven in de koelkast.
Rasp de komkommer met schil en al in reepjes met de grove stand op je keukenrasp. Van de geraspte komkommer op in een vergiet, strooi er wat zout over en laat uitlekken in de gootsteen. Na een kwartiertje is het meeste vocht eruit gelopen, de rest 'pers' je uit door met de achterkant van een lepel op de komkommer te drukken.
Schep intussen de Griekse yoghurt in een schaaltje en doe hier de gedroogde dille, gedroogde peterselie, citroensap en olijfolie bij. Pel de teentjes knoflook en pers deze boven het bakje Griekse yoghurt uit. Breng op smaak met flink wat peper en meng alles goed door elkaar met een garde. Zout is niet nodig omdat je dit al aan de komkommer hebt toegevoegd.
Als alles goed is gemengd roer je er met een lepel de geraspte komkommer door. Je kan de tzatziki direct serveren of nog een tijdje in de koelkast laten staan, zo wordt deze nog iets dikker. Wil je een wat frissere smaak dan kan je er ook nog een halve eetlepel gedroogde munt door mengen.
De zelfgemaakte tzatztiki is heerlijk met een stuk vers brood, bijvoorbeeld Turks brood. Maar ook een stokbroodje, ciabatta of pitabroodje is prima. Ook lekker is het om groenten als komkommer, wortel of rode paprika in de tzatziki te dopen. Kauw achteraf op een stengel verse peterselie om de ergste knoflookgeur weer weg te krijgen.