Aspergesoep… van de kontjes

Aspergesoep… van de kontjes

Deze maand kwam mijn zwager Richard met zijn vriendin Ginny even langs op de terugweg vanuit Limburg. Ze hadden een mooie voorraad net gestoken asperges meegenomen waar ik dus heel blij van werd. Mooie dikke asperges die nog piepten van de versheid.

Asperges eet ik zelf het liefst op de traditionele manier met lekkere aardappeltjes, beenham, gekookte eitjes en natuurlijk boterjus. Zo heb ik ze thuis leren eten (ik kom uit een echte aspergefamilie) en zo vind ik ze nog steeds het lekkerst.

Na het schillen van ruim een kilo asperges had ik natuurlijk heel wat kontjes en schillen over die ik normaal gesproken meekook. Deze keer besloot ik van het ‘snij afval’ een soepje te maken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • kontjes en schillen van 1 kilo asperges
  • 1 ui
  • 2 bouillonblokjes kip of groente (veg.)
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Extra ingrediënten crèmesoep

  • 40 gr. roomboter
  • 40 gr. bloem
  • 125 ml. room

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Je kan de aspergesoep op 2 manieren bereiden, mét een roux en zonder roux. De bereiding is verder bijna hetzelfde dus je kan zelf kiezen of je de roux wil gebruiken. De soep wordt dan net iets voller en romiger.

Maak een liter kippenbouillon of groentebouillon als je een vegetarische variant wilt. Zelf vind ik hem lekkerder met kippenbouillon maar dat is natuurlijk persoonlijk. Snipper de ui en fruit deze even in een soeppan. Doe daarna de bouillon erbij en alle schilletjes en kontjes en laat op een zacht vuurtje een half uur borrelen.

Wil je de roux gebruiken dan maak je deze nu door de boter te smelten in een pannetje. Als de boter volledig is gesmolten roer je er beetje bij beetje de bloem doorheen zodat je een dikkige witte substantie krijgt. Haal van het vuur af zodra de roux klaar is en laat even in de pan.

Doe na een half uur de bouillon in de blender en pureer de hele boel totdat je een mooie dunne soep krijgt. Ik heb het geprobeerd met een staafmixer en dat was geen succes, ik ben een half uur bezig geweest alle draadjes van de staafmixer te peuteren.

Wil je een zuivere aspergesoep dan is deze nu klaar, kruid de soep naar smaak met peper en zout en dien op. Deze pure aspergesoep is erg lekker met een boterham met een plakje ham en ei. Of lees nog eventjes verder voor de gebonden variant.

Aspergecrèmesoep

Als je een vollere aspergesoep wil hebben kan je een mooie crèmesoep maken door de roux en de room toe te voegen. Voeg in de pan op laag vuur beetje bij beetje de roux toe en roer totdat deze volledig is opgelost. Tenslotte de room toevoegen, nog even goed roeren en klaar is de soep. Ook weer op smaak brengen met peper en zout en opdienen.

Eet smakelijk!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.