Aspergesoep… van de kontjes

Aspergesoep… van de kontjes
Soep
30 minuten
4 personen

Deze maand kwam mijn zwager Richard met zijn vriendin Ginny even langs op de terugweg vanuit Limburg. Ze hadden een mooie voorraad net gestoken asperges meegenomen waar ik dus heel blij van werd. Mooie dikke asperges die nog piepten van de versheid.

Asperges eet ik zelf het liefst op de traditionele manier met lekkere aardappeltjes, beenham, gekookte eitjes en natuurlijk boterjus. Zo heb ik ze thuis leren eten (ik kom uit een echte aspergefamilie) en zo vind ik ze nog steeds het lekkerst.

Na het schillen van ruim een kilo asperges had ik natuurlijk heel wat kontjes en schillen over die ik normaal gesproken meekook. Deze keer besloot ik van het ‘snij afval’ een soepje te maken.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • kontjes en schillen van 1 kilo asperges
  • 1 ui
  • 2 bouillonblokjes kip of groente (veg.)
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Extra ingrediënten crèmesoep

  • 40 gr. roomboter
  • 40 gr. bloem
  • 125 ml. room

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Je kan de aspergesoep op 2 manieren bereiden, mét een roux en zonder roux. De bereiding is verder bijna hetzelfde dus je kan zelf kiezen of je de roux wil gebruiken. De soep wordt dan net iets voller en romiger.

Maak een liter kippenbouillon of groentebouillon als je een vegetarische variant wilt. Zelf vind ik hem lekkerder met kippenbouillon maar dat is natuurlijk persoonlijk. Snipper de ui en fruit deze even in een soeppan. Doe daarna de bouillon erbij en alle schilletjes en kontjes en laat op een zacht vuurtje een half uur borrelen.

Wil je de roux gebruiken dan maak je deze nu door de boter te smelten in een pannetje. Als de boter volledig is gesmolten roer je er beetje bij beetje de bloem doorheen zodat je een dikkige witte substantie krijgt. Haal van het vuur af zodra de roux klaar is en laat even in de pan.

Doe na een half uur de bouillon in de blender en pureer de hele boel totdat je een mooie dunne soep krijgt. Ik heb het geprobeerd met een staafmixer en dat was geen succes, ik ben een half uur bezig geweest alle draadjes van de staafmixer te peuteren.

Wil je een zuivere aspergesoep dan is deze nu klaar, kruid de soep naar smaak met peper en zout en dien op. Deze pure aspergesoep is erg lekker met een boterham met een plakje ham en ei. Of lees nog eventjes verder voor de gebonden variant.

Aspergecrèmesoep

Als je een vollere aspergesoep wil hebben kan je een mooie crèmesoep maken door de roux en de room toe te voegen. Voeg in de pan op laag vuur beetje bij beetje de roux toe en roer totdat deze volledig is opgelost. Tenslotte de room toevoegen, nog even goed roeren en klaar is de soep. Ook weer op smaak brengen met peper en zout en opdienen.

Eet smakelijk!

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens