Boeren groentesoep met gehaktballetjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 1/2 l. water
- 200 gr. gehakt
- 2 winterpenen
- 1 prei
- 1 bleekselderij
- 1 grote ui
- 2 bospenen
- 1 kleine bloemkool
- 1 kleine broccoli
- 1 laurierblad
- 1 el. zwarte peperkorrels
- 10 takjes tijm
- bosje peterselie
- bosje oregano
- 10 tenen knoflook
- 1 el. zout
- peper
- paneermeel
- paprikapoeder
Bereidingswijze
Je begint met het maken van de bouillon, hoe langer deze trekt hoe lekkerder. Zelf heb ik de bouillon deze keer 45 minuten op laten staan en daarna gezeefd.
Snijd de winterpenen eenmaal doormidden en doe in een ruime soeppan. Snijd de bovenste helft van de prei (de groene bladen) en snijd in grove stukken, doe in de soeppan. Snijd de kont én de bovenste delen van de bleekselderij en doe ook deze in de soeppan. Snijd een grote ui in vier stukken en doe ook deze in de soeppan, je hoeft de ui niet te pellen.
Snijd de roosjes van zowel de broccoli als de bloemkool en hou deze apart voor zo. Doe de onderkant van de bloemkool en broccoli, de stronk dus, in de soeppan. Snijd de stronken eventueel in grove stukken als deze erg groot zijn.
Plet de teentjes knoflook onder een koksmes zodat ze 'kneuzen', doe ze ongepeld in de soeppan. Doe nu een eetlepel zwarte peperkorrels, een halve eetlepel zout, een laurierblad, de peterselie, de koriander en de takjes tijm in de soeppan. Doe er tenslotte anderhalve liter water bij en breng op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur lager en laat je de bouillon met de deksel op de pan 45 minuten pruttelen.
Snij intussen de bospenen in kleine stukjes, snijd ook de resterende bleekselderij in kleine stukjes. Als de bloemkool- en broccoliroosjes erg groot zijn kan je ook deze nog wat kleiner snijden. Hou alles apart voor zo.
Meng ook het gehakt met wat paneermeel, wat versgemalen peper en een snufje paprikapoeder. Kneed goed door elkaar en rol hier mooie soepballetjes van. Hou de soepballetjes even apart voor zo.
Schep na 45 minuten eerst met een schuimspaan alle grote stukken uit de soeppan*. Pak een wat kleinere pan en zet hier een vergiet met daarin een schone theedoek op, giet de rest van de soep door het vergiet in de kleinere pan. Je houdt nu een heldere bouillon over die de basis wordt van je groentesoep.
Giet de bouillon terug in de soeppan en voeg nog een halve theelepel zout toe. Voeg de broccoliroosjes, bloemkoolroosjes, de gesneden bospeen en de bleekselderij toe. Breng de bouillon weer aan de kook en draai het vuur wat lager, doe er nu de zojuist gedraaide soepballetjes en laat nog 12 minuten koken. Je soep is nu klaar om op te dienen, erg lekker met een stukje brood.
* De groenten waar ik de bouillon van heb getrokken doe ik weg, de meeste smaak is er uit en de groente is erg zacht geworden.