Boeren groentesoep met gehaktballetjes

Boeren groentesoep met gehaktballetjes
Soep
30 minuten + 45 minuten voor de bouillon
4 personen

Ik ben een echte soepliefhebber en maak dan ook regelmatig lekkere soepen. Meestal zijn dit romige soepen maar ook van een heerlijke groentesoep kan ik genieten. Deze keer maakte ik dus eens een boeren groentesoep met gehaktballetjes, gemaakt met een zelfgetrokken bouillon.

Je noemt het boeren groentesoep als je de ingrediënten grof hebt gesneden, snijd je alles wat fijner dan is het een ‘gewone’ groentesoep. Hoe je het snijd moet je natuurlijk helemaal zelf weten, ik hou juist van wat grovere stukken groente. Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 1/2 l. water
 • 200 gr. gehakt
 • 2 winterpenen
 • 1 prei
 • 1 bleekselderij
 • 1 grote ui
 • 2 bospenen
 • 1 kleine bloemkool
 • 1 kleine broccoli
 • 1 laurierblad
 • 1 el. zwarte peperkorrels
 • 10 takjes tijm
 • bosje peterselie
 • bosje oregano
 • 10 tenen knoflook
 • 1 el. zout
 • peper
 • paneermeel
 • paprikapoeder

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Je begint met het maken van de bouillon, hoe langer deze trekt hoe lekkerder. Zelf heb ik de bouillon deze keer 45 minuten op laten staan en daarna gezeefd.

Snijd de winterpenen eenmaal doormidden en doe in een ruime soeppan. Snijd de bovenste helft van de prei (de groene bladen) en snijd in grove stukken, doe in de soeppan. Snijd de kont én de bovenste delen van de bleekselderij en doe ook deze in de soeppan. Snijd een grote ui in vier stukken en doe ook deze in de soeppan, je hoeft de ui niet te pellen.

Snijd de roosjes van zowel de broccoli als de bloemkool en hou deze apart voor zo. Doe de onderkant van de bloemkool en broccoli, de stronk dus, in de soeppan. Snijd de stronken eventueel in grove stukken als deze erg groot zijn.

Plet de teentjes knoflook onder een koksmes zodat ze 'kneuzen', doe ze ongepeld in de soeppan. Doe nu een eetlepel zwarte peperkorrels, een halve eetlepel zout, een laurierblad, de peterselie, de koriander en de takjes tijm in de soeppan. Doe er tenslotte anderhalve liter water bij en breng op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur lager en laat je de bouillon met de deksel op de pan 45 minuten pruttelen.

Snij intussen de bospenen in kleine stukjes, snijd ook de resterende bleekselderij in kleine stukjes. Als de bloemkool- en broccoliroosjes erg groot zijn kan je ook deze nog wat kleiner snijden. Hou alles apart voor zo.

Meng ook het gehakt met wat paneermeel, wat versgemalen peper en een snufje paprikapoeder. Kneed goed door elkaar en rol hier mooie soepballetjes van. Hou de soepballetjes even apart voor zo.

Schep na 45 minuten eerst met een schuimspaan alle grote stukken uit de soeppan*. Pak een wat kleinere pan en zet hier een vergiet met daarin een schone theedoek op, giet de rest van de soep door het vergiet in de kleinere pan. Je houdt nu een heldere bouillon over die de basis wordt van je groentesoep.

Giet de bouillon terug in de soeppan en voeg nog een halve theelepel zout toe. Voeg de broccoliroosjes, bloemkoolroosjes, de gesneden bospeen en de bleekselderij toe. Breng de bouillon weer aan de kook en draai het vuur wat lager, doe er nu de zojuist gedraaide soepballetjes en laat nog 12 minuten koken. Je soep is nu klaar om op te dienen, erg lekker met een stukje brood.

* De groenten waar ik de bouillon van heb getrokken doe ik weg, de meeste smaak is er uit en de groente is erg zacht geworden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Boeren groentesoep met gehaktballetjes
Boeren groentesoep met gehaktballetjes
Boeren groentesoep met gehaktballetjes
Boeren groentesoep met gehaktballetjes
Boeren groentesoep met gehaktballetjes


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens